Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turčinov objavio

Ukrajina: Formiranje vlade nacionalnog jedinstva odgođeno za četvrtak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva u Ukrajini odgođeno je za četvrtak kako bi se omogućio nastavak konzultacija, objavio je u utorak vršitelj dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov.

"Glasovanje o vladi nacionalnog jedinstva bit će u četvrtak", rekao je Turčinov, predsjednik parlamenta. Po ranijoj najavi, vlada je trebala biti izglasana na sjednici parlamenta u utorak.

Ukrajina treba pomoć, ne suprotstavljati Rusiju i EU

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Na rubu ekonomskog kolapsa Jacenjuk je novi predsjednik ukrajinske vlade: 'Kaznit ćemo sve separatiste'

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u utorak je izjavio da "cijeli svijet mora pokušati pomoći Ukrajini" te da "ne treba suprotstavljati Rusiju i Europsku uniju".

OTKRIVENI DOKUMENTI Janukovič planirao oštriji udar na prosvjednike

"Svi bi partneri, uključujući i Rusiju, trebali pokušati pomoći Ukrajini", izjavio je Fabius za televizijski kanal France 2, ocijenivši da ne bi bilo dobro da Rusija povuče svoju potporu Ukrajini.

"Ukrajina je u Europi, ali nije u EU-u. I stoga ne treba suprotstavljati Rusiju i EU. Ukrajina bi trebala moći surađivati i s Rusijom i s Unijom", ocijenio je šef francuske diplomacije u trenutku kada je Ukrajina na rubu bankrota i kada Moskva prijeti povlačenjem financijske pomoći.

Na upit kako EU može pomoći Ukrajini, istaknuo je da pomoć treba očekivati od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Treba se što prije pozabaviti gospodarskim stanjem u Ukrajini. Trebao bi prvo pomoći MMF, a to podrazumijeva i reforme koje neće biti lake", kazao je Fabius. Moskva je u ponedjeljak osporila legitimitet "diktatorskih metoda" novih ukrajinskih vlasti koje su se okrenule Zapadu u potrazi za hitnom financijskom pomoći u vrijednosti od 35 milijardi dolara za 2014-2015.

Ukrajinski parlament bi u utorak trebao imenovati premijera i tranzicijsku vladu, nakon svrgavanja Viktora Janukoviča i dolaska oporbe na vlast.

U utorak je ukrajinsko ministarstvo zdravstva objavilo konačan broj žrtava sukoba u Kijevu prošlog tjedna, prema kojem su život izgubile 82 osobe. Ozlijeđeno je 699 ljudi, od kojih je 463 zadržano na bolničkom liječenju. Prošlotjedno nasilje u Kijevu bilo je najgore u zemlji od stjecanja nezavisnosti 1991. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene