Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati natpis na njemačkom 'Arbeit macht frei' (Rad oslobađa) iznad ulaznih vratiju u nekadašnji nacistički koncentracijski logor smrti Auschwitz-Birkenau, na jugu Poljske, ukrale su nepoznate osobe, objavili su dužnosnici muzeja.


'Natpis je ukraden rano ujutro', izjavio je glasnogovornik muzeja Jaroslaw Mensfeld. 'Radi se o skrnavljenju mjesta gdje je ubijeno više od milijun osoba. Sramotno', kazao je on.

'To je prvi slučaj takve teške krađe na tom mjestu', rekao je Mensfeld. 'Onaj tko je to učinio dobro je znao što krade i kako to učiniti', dodao je on. Natpis od ljevana željeza nije bilo teško otkačiti iznad vrata 'ali je trebalo znati', istaknuo je on.

Vezani članci Slika nije dostupna PAPA POSJETIO AUSCHWITZ 'Nije izgledao samo tužno nego i jako umorno' Slika nije dostupna 'Ukrali natpis iz Auschwitza kako bi na njemu zaradili'

Policija je pokrenula istragu, a regionalna vlast obećala je podršku u potrazi za počiniteljima krađe. Auschwitz-Birkenau zatvoren je noću i nadziru ga čuvari. Policija je u petak ujutro pregledavala snimke s nadzornih kamera u logoru. (Hina)