Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska policija u utorak je priopćila kako istražuje moguću stranu umiješanost u krađu metalnog natpisa na ulazu u nekadašnji koncentracijski logor Auschwitz.


Policija je u ponedjeljak ujutro pronašla natpis 'Arbeit macht frei' na njemačkom jeziku i pritvorila pet ljudi zbog sumnje da su sudjelovali u krađi, koja je izazvala burne reakcije u svijetu, osobito među Židovima. Pojavila su se nagađanja o mogućem političkom motivu krađe, jer je taj natpis snažni simbol nacističkog holokausta. 'Surađujemo s međunarodnim agencijama i institucijama diljem svijeta... Moguće je da netko bude uhićen (na temelju europske tjeralice)', rekao je glasnogovornik policije Dariusz Novak na konferenciji za novinare. Nije želio komentirati informacije objavljene u poljskim medijima da bi u krađu mogao biti umiješan švedski kolekcionar.

>> Pronađen natpis 'Arbeit macht frei'

'Pojavilo se pitanje nepoznatog Šveđanina... ne mogu to ni potvrditi ni zanijekati', rekao je. 'Jasno je da oni (pet osumnjičenih) nisu ukrali natpis kako bi ga imali u svojoj kolekciji i sve je izglednije da je iza toga još netko', naglasio je. Petoricu uhićenih policija je opisala kao obične kriminalce, bez poznatih veza s neonacističkim skupinama. 'Natpis su uzeli kako bi na njemu zaradili', rekao je Novak. Policija je na konferenciji pokazala metalni natpis, razrezan u tri dijela i malo iskrivljen. Lopovi su pri krađi u petak za sobom ostavili slovo 'i' iz riječi 'frei'. (Hina)

Vezani članci Auschwitz 75 godina poslije - 3 Auschwitz 75 godina poslije: Bio je najveća tvornica smrti u Europi, danas će se slušati glas preživjelih Slika nije dostupna Ukraden natpis 'Arbeit macht frei' iz Auschwitza