Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija Sankt Petersburga je uhitila više desetaka pripadnika ruske oporbe, a neke i tukla tijekom prosvjednog skupa uoči zabranjenog marša protiv predsjednika Vladimira Putina, tjedan dana prije parlamentarnih izbora.


Specijalne policijske postrojbe su pendrecima tukle malu skupinu pripadnika krajnje ljevice, nacional-boljševike pokreta pisca Eduarda Limonova i zatim ih odvezle policijskim vozilom.

Vezani članci Ukrali oko 150 komada čokolade Pao im je šećer? Dvojac ukrao više od 150 čokolada, usput uzeli tostere, odjeću i ogledala Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije?

Taj incident je izazvao uhićenja stotinjak prosvjednika, među kojima i šefa lokalnog ogranka oporbene stranke Jabloko, Maksima Reznika. 

Među uhićenima su i istaknuti predstavnici Saveza snaga desnog krila (SPS) Boris Nemcov i Nikita Belik, javili su strani dopisnici. 

Belik je kandidat SPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima, a popularni liberalni političar Nemcov kandidat je desnog saveza za ruske predsjedničke izbore u ožujku 2008.

Jedan policijski dužnosnik Sankt-Petersburga je potvrdio da je uhićeno više desetaka prosvjednika i dodao da će im sudovi odrediti kazne.

Marš neslaganja u Sankt Petersburgu trebao je početi u 9 sati, dan nakon prosvjeda u Moskvi gdje je uhićen šahovski svjetski prvak Gari Kasparov i osuđen na pet dana zatvora.

Protuvladini prosvjednici, među kojima je većina pristaša liberalne stranke Yabloko, izašla je u nedjelju ujutro na ulice Sankt Petersburga noseći cvijeće kako bi prosvjedovali zbog zabrane marša neslaganja.

Sankt Petersburg, Putinov rodni grad, od ranog jutra su preplavile jake policijske snage.

Parlamentarni izbori su u Rusiji zakazani za 2. prosinca, a
predsjednički u ožujku sljedeće godine.