Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na javni otpor

Uhićen vođa novoosnovane 'Romske garde' u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa novoosnovane 'Romske garde' u Mađarskoj Ferenc Bago uhićen je u Pečuhu.

Bago, koji sebe zove 'Brigadir Daflics' osnovao je 'Romsku gardu' i pozvao na 'javni otpor'. Kako je izvijestio jedan mađarski internetski portal, 45-godišnji Bago je uhićen zato što je osnovao udrugu, a to po zakonu nije smio jer je osuđivan.

>> Orban odbio uvjete MMF-a za financijsku pomoć

U pozadini Romske garde nalazi se Udruga Roma u Pečuhu, koja na internetu traži nove članove i moli za potporu. Udruga je objavila da je Romska garda osnovana kao romski 'štit' protiv ekstremno desničarske 'Mađarske garde', koja već godinama prijeti i napada Rome. Bago tvrdi da su se Romskoj gardi već priključile tisuće Roma. Prema navodima mađarske televizijske postaje, Bago je bivši pripadnik francuske Legije stranaca i bio je u zatvoru zbog umorstva.

>> Mađarska krajnja desnica za nesnošljivost prema Romima

Romskoj gardi priključile su se brojne romske udruge, među ostalima i romska samouprava u Mohacsu. Predsjednik samouprave Istvan Kovacs potvrdio je da podupire gardu kao udrugu za zaštitu Roma. Zaštita se međutim ni u kojem slučaju ne smije provoditi uz pomoć oružja, naglasio je Kovacs. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilaria Salis Optužena za napad na desničare 15 mjeseci iza rešetaka: Ljevičarska aktivistkinja iz Italije puštena iz mađarskog zatvora Ilustracija kod Budimpešte Našli muškarca krvave glave na obali: U sudaru brodova na Dunavu dvoje mrtvih, pet ljudi još traže

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene