Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naturalizirani američki državljanin rođen u Pakistanu uhićen je u srijedu i optužen da je pokušao pomoći ljudima koji su se predstavljali kao operativci Al Qaide.


Planirali su bombaške napade na postaje podzemne željeznice u Washingtonu, objavio je FBI. Istakao je da građani nisu nikada bili u opasnosti jer su njegovi agenti znali za aktivnosti uhićenog Farooquea Ahmeda (34) i prije navodnog planiranja napada, te ga cijelo vrijeme pratili. Riječ je o spriječavanju još jedne aspirativne, a ne operative terorističke urote na tlu SAD-a, uz uporabu ubačenih agenata FBI-a, što je provjereno djelotvorna metoda za otkrivanje domaćih terorističkih prijetnji.

Vezani članci Slika nije dostupna KGB traži atentatora 'neslavenskog izgleda' Slika nije dostupna Minsk: Nekoliko uhićenih zbog eksplozije u metrou

Ljudi za koje je optuženi vjerovao da su operativci Al Qaide u stvari su 'radili u ime države u ovom pitanju', rekao je savezni policijski dužnosnik za MSNBC News, tražeći da ostane neimenovan. Tijekom operacije FBI-a, započete u travnju 2009., optuženi Ahmed snimano je metro postaje u predgrađima Washingtona koja pripadaju sjevernoj Virginiji i predložio uporabu bombi u koferima na kotačiće umjesto ruksaka kako bi se ubilo što više ljudi, rekao je dužnosnik.

>> Teroristička prijetnja: Berlin, Pariz i Rim uputili umirujuće poruke

U optužnici se navodi da je Ahmed predložio izvođenje simultanog bombaškog napada na tri postaje metroa u sjevernoj Virginiji u 2011. godini, s ciljem da se 'ubije što je više moguće vojnih osoba', koje koriste te linije kod dolaska i odlaska iz Pentagona.

Ahmed je optužen za pokušaj pružanja materijalne potpore terorističkoj organizaciji, prikupljanje informacija u planiranju terorističkih napada na prometne objekte, te za nastojanje da pružanjem potpore za obavljanje višestrukih bombaških napada, izazove masovne žrtve na postajama metroa u Washingtonu.

Ako bude proglašen krivim, može biti osuđen na najviše 50 godina zatvora. Ahmed, koji je živio u Ashburnu, u Virginiji, u okolici Washingtona, pritvoren je bez prava na jamčevinu. Tijekom izvođenje pred savezni sud u Alexandriji, Ahmed se nije izjasnio o krivnji, a sucu Johnu Andersonu rekao je da si ne može priuštiti odvjetnika.(HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju