Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakistan

Uhićen organizator napada u Mumbaiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanske sigurnosne snage uhitile su navodnog organizatora napada u Mumbaiju u iznenadnoj akciji u logoru za uvježbavanje militanata, objavili su pakistanski mediji u ponedjeljak pozivajući se na izvore službe sigurnosti.

'Zaki-ur-Rehman Lakhvi, zapovjednik Lashkar-e-Taibe je iza brave', rekao je visoki dužnosnik pakistanske službe sigurnosti koji je, kako prenosi list 'Dawn', zbog osjetljivosti istrage želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Joe Biden nakon smrti vojnika Više od 30 ljudi poginulo u osvetničkim napadima SAD-a, čekaju se idući koraci: "Ovo je početak našeg odgovora" Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Zaki-ur-Rehman Lakhvi je među petnaestak osoba koje su u nedjelju uhićene u kampu koji vodi organizacija Jamat-ud-Dawa povezana sa zabranjenom terorističkom skupinom Lashkar-e-Taibom (LeT) u pakistanskom dijelu Kašmira, rekli su izvori sigurnosti.

>> Indijska policija uhitila dvojicu povezanu s napadima u Mumbaiju

Indijske službe za terorističke napade u Mumbaiju okrivljuju LeT, konkretno za planiranje i pripremu udara odgovornost pripisuju četvorici zapovjednika LeT-a.

Zasad se ne zna što Pakistan kani učiniti s Lakhvijem.

Pakistan i Indija nemaju sporazum o izručenju. Prošlog tjedna je predsjednik Asif Ali Zardari izjavio da će svi koji su u Pakistanu uhićeni pod sumnjom da su povezani s napadima u Mumbaiju, biti izvedeni pred sud u Pakistanu.

Američki dužnosnici tvrde da je Lakhvi zapovijedao operacijama Lashkar-e-Taibe u Čečeniji, Bosni i u jugoistočnoj Aziji i da je obučavao njezine članove za samoubilačke napade. 2004. godine navodno je poslao operativce i osigurao novce za napade na američke snage u Iraku.

Pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova kao ni ministarstvo obrane nisu reagirali na objavu medija ni potvrdili uhićenje Lakhvija i akciju izvedenu u logoru, a zasad se nije oglasio ni službeni New Delhi.

Skupina Jamat-ud-Dawa, koja u Paksitanu legalno radi, dosada je u javnosti uvijek negirala bilo kakvu vezu s Lashkar-e-Taibom naglašavajući da su oni humanitarna udruga. Hafiz Muhamad Said, predsjednik Jamat-ud-Daw, ali i Lashkar-e-Taibe sve dok ta organizacija nije zabranjena 2002. godine, u ponedjeljak je po navodima pakistanske televizije Geo TV oštro kritizirao napad na logor i akciju protiv Lakhvija. Operacija u Kašmiru uslijedila je, kako je kazao, pod pritiskom Indije i pokazuje 'znak slabosti Pakistana'.

Indijska vlada traži od Islamabada i izručenje Hafiza Saida kojeg smatraju pravim vođom LeT-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene