Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kina je ugljen'

Ugljen za deset godina svrgava naftu s trona najtraženijeg energenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako potražnja ostane na trenutnoj razini, ugljen bi za deset godina mogao prestići naftu i postati najtraženiji svjetski energent.

Ugljen, koji je najveći "krivac" za emisiju plinova s učinkom staklenika, istisnut će naftu s mjesta prvog svjetskog energenta za deset godina, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA). "Zahvaljujući obilnim izvorima i neutaživoj gladi za električnom energijom brzorastućih gospodarstava, ugljen je u prvom desetljeću 21. stoljeća činio gotovo polovicu svjetske potražnje za energijom", piše IEA u izvješću.

Nove svjetske gospodarske sile kao što su Indija, a napose Kina "zaslužne" su za taj porast, piše agencija i napominje da se i Europa sporo rješava ovisnosti o ugljenu, unatoč upozorenjima ekologa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s inflacijom Ovo je plan Europske komisije za uštedu struje: Za sada se odustalo od ograničenja cijena ruskog plina Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I Francuska u strahu Cijene plina dovele do prijedloga nezabilježenog u EU-u: ''Okolnosti su izvanredne. Hitno trebamo razmotriti ovu mogućnost''

>> 'Temperature u svijetu rastu brže nego smo predviđali'

U svojoj studiji IEA razmatra razvoj tržišta ugljena u idućih pet godina. "Udio ugljena kao energenta u svijetu svake godine raste i ne dogodi li se promjena u sadašnjoj politici, ugljen će dostići naftu za deset godina", upozorila je Maria van der Hoeven iz IEA-e.

Tržište ugljena IEA poistovjećuje s Kinom. "Ugljen je Kina. Kina je ugljen". Azijski gospodarski div stalno otvara nove elektrane na ugljen i kineski je ugljen činio lani 46,2 posto svjetske potrošnje ugljena. Već 2014. prijeći će granicu od 50 posto. Kina svake godine troši više ugljena nego sve ostale države zajedno.

No Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) očekuje da će potražnja za ugljenom porasti posvuda u svijetu, osim u Sjedinjenim Državama gdje raste potražnja za plinom iz škriljaca. U SAD je takva proizvodnja u ekspanziji iako stručnjaci upozoravaju da ni ta tehnologija nije bezazlena za okoliš jer onečišćuje tlo ispod površine. No, proizvodnja plina iz škriljaca izazvala je pad cijena plina i učinila ugljen neprivlačnijim.

IEA ocjenjuje da bi samo izrazit pad cijene plina mogao smanjiti potražnju za ugljenom. Napominje da je velik skok američkog izvoza, napose u Europu smanjio cijenu ugljena u Europi sa 130 dolara po toni iz 2011. na 85 dolara u svibnju 2012.

Proboj ugljena zvoni na uzbunu u vrijeme kada se stručnajci i vlade bore protiv globalnog zatopljenja, a staklenički plinovi u globalnom zagrijavanju imaju važnu ulogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene