Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udio žena među političarima rekordno visok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udio žena među političarima diljem svijeta u 2006. je narastao na rekordnih 17 posto, što je gotovo šestpostotni rast u posljednjem desetljeću, objavila je jučer jedna globalna parlamentarna skupina.

Interparlamentarna unija još je ustanovila da žene predsjedaju parlamentima u 35 od 262 zemalja svijeta, što je također rekord, a prvi su put žene izabrane na takav položaj u Gambiji, Izraelu, Svazilandu, Turkmenistanu i Sjedinjenim Državama, gdje je Nancy Pelosi postala nova predsjednica Kongresa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Slika nije dostupna Na štetu poreznih obveznika Skandal uoči izbora: Dvojica političara dali ostavke zbog afere primanja mita, poznato i za što

No stopa rasta broja žena u parlamentima usporila je, priopćila je Interparlamentarna unija.

"Loše je što je porast broja žena sporiji nego što je bio u prethodnoj godini i težimo li jednakosti u parlamentu... onda ćemo morati čekati do 2077. da proslavimo i taj događaj", kaže Anders Johnsson, glavni tajnik Interparlamentarne unije. 

Sjedinjenim je Državama 16 posto žena zastupnica, u Kanadi 35 posto, a u Britaniji žene drže 18,9 posto zastupničkih mjesta. U Ruandi i Švedskoj žene su gotovo polovica parlamenta.

U Europi je 19,1 posto zastupnica, u subsaharskoj Africi 16,8 posto, u Aziji 16,1, u pacifičkim zemljama s Australijom i Novim Zelandom 14,5, a u arapskim zemljama 8,6 posto.

Interparlamentarna unija zaključuje da je manje od tri posto žena među parlamentarnim zastupnicima u zemljama pacifičkih otočja, a na izborima u 2006. na Solomonskim otocima i Tuvaluu nijedna žena nije osvojila zastupnički mandat.

Prema Johnssonovim riječima, okreće se i dobar trend zemalja koje su nedavno izašle iz rata, jer se na izborima u Demokratskoj Republici Kongu i na Haitiju smanjio broj zastupnica.

"Kvote su jedan od razloga zašto dobro stojimo u nekim zemljama", kaže Johnsson.

Interparlamentarna unija objavila je i da 23 zemlje imaju sustav kvota kako bi ojačale zastupljenost žena, i u njima žene imaju gotovo 23 posto zastupničkih mjesta, a u zemljama bez takvih kvota žene su zastupnice u manje od 12 posto slučajeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene