Profesor je fizički nasrnuo na učenika koji ga je vrijeđao (Foto: screenshot/YouTube/Marland X)
Profesor je fizički nasrnuo na učenika koji ga je vrijeđao (Foto: screenshot/YouTube/Marland X) Foto: screenshot/YouTube/Marland X

Profesor je učenika zamolio da napusti razred jer na nastavu nije došao u uniformi na što ga je 14-godišnjak počeo vrijeđati i nazivati ga pogrdnim imenima


Profesor glazbene kulture u srednjoj školi u Kaliforniji optužen je za zlostavljanje učenika nakon što je 14-godišnjaka udario pred cijelim razredom. Neki od učenika snimili su incident, no brojni od njih stali su u profesorovu obranu.

Vezani članci Tučnjava, ilustracija Uhićen Zagrepčanin koji je fizički napao vukovarske Srbe: Policiji poznati i drugi napadači, raspisane tjeralice Tučnjava, ilustracija Detalji krvave maturalne večeri: Pijanom profesoru izmjerili 3,2 promila, učenika udario u glavu

Profesor Marston Riley (64) pušten je na slobodu nakon što je platio 50.000 dolara jamčevine dok je učenik, koji je završio u bolnici, pušten kući s lakšim ozljedama.

U snimci incidenta, koji je objavljen na YouTubeu, vidi se kako profesor proziva učenika jer na nastavu nije došao u propisanoj uniform te zahtijeva od njega da napusti razred. No umjesto da ga posluša, učenik izaziva profesora - unosi mu se u lice i naziva ga "cr....ga" te ga ponižava pred ostatkom razreda.

Profesor se isprva suzdržava bilo kakve reakcije i mobitelom poziva pomoć. No nakon još jedne vrebalne 'paljbe' učenika koji ga je ponovno zasuo uvredama, Riley je izgubio kontrolu i počeo ga udarati. U jednom je trenutku mladić pao na koljena pokušavajući se obraniti. U razred utrčava i pomoćno osoblje škole i odvaja profesora od učenika koji na kraju uspijeva uzmaknuti. U razredu se čuju krikovi i vrištanje učenika. Video pogledajte ovdje

"Bilo me strah za učenika, ali i za profesora", izjavio je jedan od učenika koji je svjedočio nemilom događaju.

"S tim profesorom nikad nije bilo problema, svi ga vole i poštuju"

Unatoč velikom šoku kojeg su doživjeli, velika većina učenika koja je bila u razredu stala je na profesorovu stranu.

"I prije mi je predavao i nikada nije bilo problema. Uvijek je bio dobar profesor i svi ga poštuju. Sa svim učenicima je u dobrim odnosima", komentar je drugog učenika.

Neki smatraju da je incident namjerno izazvan i unaprijed planiran kako bi profesor dobio otkaz.

"Neki su u razredu počeli snimati i prije nego je svađa eskalirala. Nije pošteno svu krivicu svaliti na profesora jer je on dobar čovjek", kazao je jedan od učenika.

Koliko ga učenici poštuju pokazuje i činjenica da je za njega pokrenuta i kampanja na stranici GoFundMe kako bi se prikupio novac kojim će platiti odvjetnika nakon što slučaj dospije na sud 30. studenog.

"Zahvaljujem Ceciliji Diaz koja je pokrenula kampanju na stranici GoFundMe kao i svima koji mi daju podršku", rekao je optuženi profesor u obraćanju na YouTubeu.