Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijateljev intervju za BBC

Ubojstvo u Londonu: MI5 je osumnjičenom nudio da radi za njih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska obavještajna služba MI5, koja se bavi pitanjima unutarnje sigurnosti te zemlje, pokušala je prije pola godine vrbovati Michaela Adebojala, jednog od osumnjičenih za teško ubojstvo britanskog vojnika nasred ulice, da radi za njih.

Tako barem u razgovoru za BBC Newsnight tvrdi njegov prijatelj Abu Nusaybah, koji otkriva da je ih je Adebolajo odbio. Nusaybah je odmah nakon intervjua za BBC uhićen, a TV kuća nije mogla dobiti službenu potvrdu njegovih riječi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Privođenje osumnjičenika Pritvor za osumnjičenog DORH se oglasio o smrti vojnika u Požegi: Naložena obdukcija tijela

Podsjetimo, Michael Adebolajo i Michael Adebowale sumnjiče se za brutalno ubojstvo mladog britanskog vojnika Leeja Rigbyja usred bijela dana i pred desetinama ljudi u Woolwichu, istočnom dijelu Londona, u srijedu poslijepodne. Obojica se nalaze u bolnici nakon što ih je upucala policija.

>> 'Nisam se uplašila krvi, ni mačete,samo sam im željela odvući pažnju' 

U razgovoru za BBC Nusaybah tvrdi kakko se njegov prijatelj Adebolajo promijenio nakon što je bio zadržan od strane sigurnosnih službi na svom putu u Keniju, kamo je putovao prošle godine.

Dao naslutiti zlostavljanje

Kaže kako je Adebolajo dao naslutiti da je fizički i seksualno zlostavljan tijekom ispitivanja u zatvorskoj čeliji u toj afričkoj zemlji. Nusaybah kaže da je po povratku postao povučen i šutljiv, tj. da nije bio 'svoj'.

Nusaybah je također rekao da mu se Adebolajo žalio da ga slijedi MI5 i da ga njihovi agenti 'gnjave' te da ga ne žele ostaviti na miru. 'Spomenuo je da su htjeli znati poznaje li određene osobe. Nakon što im je rekao da ih ne poznaje, barem kako je sam kazao, pitali su ga bi li bio zainteresiran da radi za njih. Rekao mi je da ih je odbio', ispričao je Nusaybah.

Daily Mail pak piše kako zastupnici britanskog parlamenta nakon ovog stravičnog napada traže od internetskih divova poput Googlea i Yahooa zatvaranje stranica koje šire mržnju i koje veličaju ovaj napad. Zastupnici traže i da se s YouTubea skinu videa koji promiču radikalizaciju među mladima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene