Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubili ga vojnici

Ubijen predsjednik Gvineje Bisau

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Gvineje Bisau Joao Bernardo Vieira ubijen je u ponedjeljak zbog osvete vojnika za bombaški napad u kojem je u nedjelju navečer usmrćen zapovjednik glavnoga vojnog stožera, izjavio je vojni dužnosnik vanjskih poslova.

'Predsjednika Vieiru ubila je vojska u trenutku kad je pokušao pobjeći iz kuće koju je napala skupina vojnika bliskih ubijenu zapovjedniku glavnog stožera Tagmeu Na Waieu', izjavio je glasnogovornik, kapetan fregate Zamora Induta. 'Bio je jedan od najodgovornijih za smrt Tagme', optužio je taj vojni dužnosnik. Dodao je da je predsjednik pokušavao pobjeći kad su ga 'pogodili meci koje su ti vojnici ispalili', kazao je.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Osim predsjednika ubijena je još jedna osoba, a njihova su tijela iznesena iz predsjedničke palače, prenijela je portugalska agencija Lusa. U pucnjavi je ranjen i predsjednikov savjetnik za odnose s javnošću. Po portugalskim izvješćima, nakon ubojstva predsjednika u palaču su nahrupili pljačkaši koji odnose sve vrijednosti, uređaje, namještaj, slike, sagove i odjeću. Vrata predsjedničke palače raznesena su raketom, a oko zgrade se vide uništena vozila.

Joao Bernardo Vieira, zvan 'Nino' (69), proveo je gotovo 23 godine na čelu Gvineje Bisau. Ponovno je izabran za predsjednika te zapadnoafričke zemlje 2005., devet godina nakon završetka građanskog rata (1998.-1999.) koji ga je bio otjerao s vlasti. Portugalska vlada objavila je kako 'duboko žali' zbog Vieirine smrti i hitno je sazvala izvanredno zasjedanje Zajednice država za portugalsko govorno područje (CPLP) zbog najnovijeg razvoja događaja u Gvineji Bisau, bivšoj portugalskoj koloniji.

Gvineja Bisau, jedna od najmanjih država u Zapadnoj Africi i jedna od najsiromašnijih na svijetu, posljednjih je godina postala važnom karikom u lancu krijumčarenja droge kolumbijskih narkokartela. Dio kolumbijskih narkobosova posjeduje skupocjene nekretnine u Gvineji Bisau.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene