Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci tvrde

Ubijanje 'na rate': NATO koristi osiromašeni uran u Libiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako NATO poriče uporabu osiromašenog urana u svojim humanitarnim operacijama u Libiji, neki stručnjaci tvrde da se taj visokootrovni metal ipak koristi u vojnim akcijama na sjeveru Afrike.

Kolumnist vanjske politike časopisa Focus, Conn Hallinan ističe da je uvjeren, nakon pregleda snimki uništenih tenkova u bombardiranju u Libiji, kako se osiromašeni uran ipak upotrebljava. 'Politički to je loša ideja. Medicinski, to je izrazito loša ideja. To je jednostavno jedno od onih efektivnih oružja, koje treba izbjegavati. To je vrlo, vrlo loša ideja', ističe Hallinan, a prenosi Russia Today.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Kakve su posljedice koje osiromašeni uran ostavlja nakon uporabe u urbanim sredinama, svjedoči stanje u iračkom gradu Fallujahu, kojeg su SAD 2003. bombardirale s tisućama bombi, koje su sadržavale osiromašeni uran. Otad je zabilježeno kako jedna četvrtina svih poroda završava s teškim abnormalnostima kod novorođene djece, koje variraju od raznih oblika raka i leukemije, do raznih mutacija.

'Vojska je i tada znala kako je to opasno. Ono što nisu napravili jest da nisu nikome rekli kako je korištenje takvog oružja opasno, a takva je situacija i dana', zaključio je Hallinan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene