Uber u Bukureštu pokrenuo UberGREEN (Foto: PR)
Uber u Bukureštu pokrenuo UberGREEN (Foto: PR) Foto: PR

Od 27. veljače korisnici u Bukureštu moći će naručiti vožnju u potpuno električnim vozilima koja ne ispuštaju štetne plinove. Bukurešt je prvi grad u središnjoj i istočnoj Europi s takvom uslugom te jedan od tek nekoliko gradova u Europi, zajedno s Londonom, Parizom, Madridom, Amsterdamom i Lisabonom. Cilj je pilot-projekta privući najmanje deset tisuća korisnika na uslugu UberGREEN do kraja travnja.


Uber u Bukureštu pokreće novu uslugu UberGREEN s vozilima koja su u potpunosti na električni pogon i ne ispuštaju štetne plinove. Za početak će se u pilot-projektu koristiti 20 električnih automobila Renault Zoe, a cilj je do kraja travnja imati najmanje deset tisuća korisnika usluge UberGREEN.

Bukurešt je prvi grad u središnjoj i istočnoj Europi s uslugom naručivanja vožnji preko električnih vozila te jedan od tek nekoliko gradova u Europi u kojima Uber pruža mogućnost „zelenog“ kretanja gradom. Osim u Bukureštu, Uber kao posebnu uslugu prijevoza električnim automobilima pruža još u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Lisabonu, Portu i Zürichu.

„Vjerujemo kako budućnost prijevoza leži u električnom pogonu, dijeljenju vožnji i samovozećim vozilima. Pred nama je, međutim, dug put. Cilj je ovog pilot-projekta učiniti električna vozila u Bukureštu dostupnijima nego ikada prije te potaknuti razvoj prijevoza na električni pogon. To nije nešto što možemo sami ostvariti – želja nam je uspostaviti partnerstva s vlastima, proizvođačima automobila i ostalim igračima na području električne energije kako bismo mobilnost na električni pogon učinili dostupnom svima i svuda“, istaknula je Nicoleta Schroeder, generalna direktorica Ubera u Rumunjskoj.

Rumunjska je izabrana zato što je riječ o jednoj od vodećih zemalja za Uber u Europi te zato što Bukurešt ima jedan od najozbiljnijih problema s onečišćenjem zraka u Europskoj uniji.

Automobili koji će se koristiti u pilot-projektu s uslugom UberGREEN su marke Renault ZOE s novom baterijom Z.E. 40, koja omogućuje domet od 400 km prema “Novom europskom voznom ciklusu” (NEDC) ili 300 km u gradskim i prigradskim područjima, i to nakon jednog punjenja. Spomenutih 400 km autonomije prema NEDC-u predstavlja dvostruko veću udaljenost od one koja se mogla postići s prethodnim modelom te najveću raspoloživu autonomiju među svim potpuno električnim automobilima dostupnima široj javnosti u Rumunjskoj. Automobil ZOE s novom baterijom Z.E. 40 proizveden je u francuskoj tvornici Renault Flins.
 

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Autom se zabio u rusko veleposlanstvo: Automobil u plamenu, vozač poginuo Prosvjed u Rumunjskoj - 3 VIDEO Kaos zbog COVID potvrda: Dio nezadovoljnih uspio ući u dvorište parlamenta
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju