Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zapuštenom skladištu češke Nacionalne knjižnice blizu Praga nedavno je otkriveno 13.000 knjiga koje su za vrijeme nacističke okupacije Nijemci odnijeli iz više europskih zemalja po naredbi Heinricha Himmlera, a skoro polovica nađenih knjiga pripadale su norveškim slobodnozidarskim ložama.


"Mnoge od tih knjiga koje smo locirali i identificirali u Češkoj odnesene su iz knjižnice središnjeg Norveškog reda slobodnih zidara u Oslu", kazao je Bjoern Helge Horrisland, povjesničar koji se bavi proučavanjem arhivske građe o norveškim framasonima u povijesnom centru za proučavanje II. svjetskog rata.

Nacizam je tajne organizacije slobodnih zidara u zemljama koje je okupirao progonio, stavljajući ih u svojoj opsesiji skoro na razinu opasnosti "međunarodnog židovstva" za sudbinu njemačke rase i Trećeg Reicha.

No, osnivač i vođa SS-a Himmler naredio je da se u okupiranoj Europi pretraži 260 knjižnica i arhiva, navodno kako bi pronašao podatke o progonima vještica u srednjem vijeku i sudskim procesima na kojima su bile suđene, pa je u tu svrhu pretražena i framasonska biblioteka u Oslu.

Himmler je po mišljenjima nekih povjesničara tražio podatke koji bi potkrijepili njegovu fiks ideju, odnosno teoriju po kojoj je Katolička crkva organizirala progon vještica kao krinku da uništi posljednje tragove stare religije koju su Germani donijeli u Europu, a koja se održavala i nakon što je kršćanstvo na starom kontinentu postalo dominantna religija.
Navodno je Vatikan time želio oslabiti i uništiti germansku rasu.

Projekt traženja "Himmlerove vještičje biblioteke" koji su pokrenuli Norvežani, u suradnji s Nacionalnom bibliotekom Republike Češke, bio je financiran sredstvima koje Norveška daje za programe u okviru Europskog ekonomskog područja (EEA).

Utvrđeno je da od otkrivenih oko 13.000 "Himmlerovih" knjiga koje su u depou blizu Praga netaknute ležale skoro 70 godina oko 6.000 pripada norveškim knjižnicama. (Hina)

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Plenković u posjetu češkom kolegi Babišu, koji poručuje: "Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru" Slika nije dostupna ISPRIKA NIJEMCIMA Sedamdeset godina nakon "Brnskog marša smrti"