Međunarodni Crveni križ najavio je u petak žurnu raspodjelu humanitarne pomoći u Venezueli, gdje je novi prekid u opskrbi električnom energijom velik dio zemlje gurnuo u tamu treći put u nepunih mjesec dana.

Galerija


Dok su se stanovnici tek oporavljali od velikog kvara koji je prije četiri dana paralizirao zemlju, struja je opet nestala u 19.10 sati (subota u 00.10 sati po srednjoeuropskom vremenu), što je Caracas zavilo u mrak, javio je France Presse.

Vezani članci Noć na Premudi - 1 Stanovnici zadarskog otoka više nisu u mraku: Nakon priloga u Dnevniku Nove TV HEP im donio novi agregat Velika Gorica bez struje (Foto: Čitatelj) Velika Gorica zbog kvara na trafostanici u srijedu navečer bila više od dva sata bez struje

Opskrba elektroenergijom bila je prekinuta u nekoliko velikih gradova kao što su Maracaibo, Valencia i San Cristobal, objavili su stanovnici na društvenim mrežama.

Ovo je treći veliki nestanak struje nakon golemog kvara koji se dogodio između 7. i 14. ožujka, ostavivši stanovnike bez javnog prijevoza, telefona i interneta te prisilivši državnu upravu i većinu trgovina da ostanu zatvorene.

Crveni križ je nešto ranije najavio da će podijeliti žurnu humanitarnu pomoć u zemlji, što označava zaokret u stajalištu vlade predsjednika Nicolasa Madura koji je sve dotad nijekao postojanje "humanitarne krize" u toj naftom bogatoj zemlji.

"Ocjenjujemo da ćemo za nekih 15 dana moći podijeliti pomoć (...) Nadamo se da ćemo u prvo vrijeme moći pomoći 650.000 ljudi", rekao je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenoga križa na tiskovnoj konferenciji u Caracasu.

Sjedinjene Države su odmah "pohvalile" najavu Crvenog križa i rekle da su spremne poslati pomoć preko te međunarodne organizacije.

Rocca nije iznosio pojedinosti o sadržaju te pomoći, ali je spomenuo antibiotike, kiruršku opremu te materijal za bolnice kao što su elektroagregati kako bi se doskočilo nestanku struje.

Usto je istaknuo da njegova organizacija djeluje na načelima "nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti", "ne prihvaćajući bilo čije upletanje".

Ova informacija dolazi dan uoči novih prosvjeda diljem zemlje na koje su pozvala oba politička tabora. (Hina)

Oni koji žele u Europski parlament morat će na radionice kako bi naučili pisati financijska izvješća