Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hemoragijsku groznicu kojom se u Ugandi od kolovoza zarazila 51, a umrlo 16 osoba, uzrokovao je virus ebole, potvrdilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.


'Utvrđeno je da je tajanstvena bolest koja se pojavila u Bundibugyju ebola', priopćio je Sam Zaramba, ravnatelj zdravstvene službe.

Vezani članci Izbori u vrijeme korone, ilustracija DIP objavio pravila: Objasnili kako će se prikupljati potpisi birača koji su u samoizolaciji Testiranje na koronavirus Novo žarište: Više od 650 radnika u njemačkoj tvornici zaraženo koronavirusom, grad čeka karantena

Žrtve hemoragijske groznice u okrugu Bundibugyo, blizu planinske granice s Demokratskom Republikom Kongo, razbolili su se i u nekim slučajevima umrli u kolovozu.

Zdravstveni dužnosnici isprva su sumnjali u virus Marburg, srodan virusu ebole, kojim su se mjesec dana prije toga zarazile tri osobe u drugom dijelu zapadne Ugande, od kojih je jedna umrla. Međutim, kasniji testovi pokazali su da je u pitanju virus ebole.

Godine 2000. kad je Ugandu prošli put pogodila epidemija ebole zarazilo se 425 osoba, od kojih je nešto više od polovine umrlo.

Vlada je priopćila kako su poduzeti koraci da se inficirane osobe izoliraju kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.