Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alep pred padom?

U tijeku "odlučujuća" bitka za najveći sirijski grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je za vjerovati pobunjenicima, Alep bi uskoro mogao pasti u njihove ruke. I izvori bliski Asadovom režimu potvrđuju da se vode žestoke borbe.

Najsilovitije borbe od početka ustanka u Siriji u ožujku 2011. vode se na nekoliko bojišta i potresaju u petak Alep, najveći sirijski grad u kojem su ustanici najavili "odlučujuću" bitku, rekli su stanovnici i nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Vojni izvor režima predsjednika Bašara al-Asada potvrdio je višesatne silovite borbe u zoru u četvrtima Arkub i Majsalun te je rekao da su ustanici u četvrtak navečer u "nekoliko navrata" i s "nekoliko bojišta" pokušali prodrijeti na trg Sadalah al-Džabiri u središtu u čemu nisu uspjeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U NAPADU ZAPADNE KOALICIJE? NOVA BOMBARDIRANJA U ALEPU Poginula liječnica iz ruske poljske bolnice Slika nije dostupna Ofenziva Sirijski režim kontrolira više od polovice pobunjeničkog dijela Alepa

>> Do kraja godine 700.000 izbjeglica iz Sirije

"Danas je napad na Asadovu vojsku počeo na svim bojištima ... bitka za Alep bit će odlučujuća", stoji u videoporuci postavljenoj na YouTubeu u ime Brigade al-Tavhid, najveće u Alepu.

"Vode se borbe bez presedana i nije bilo prekida vatre od četvrtka. Prije su se borbe odvijale u jednoj ili dvjema ulicama u pojedinom sektoru, sada teku na nekoliko bojišta", ustvrdio je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik SOHR-a.

Stanovnici su pak javljajući se iz Alepa potvrdili borbe i u četvrtima koje su dosad bile pošteđene, kao što su Sulejmanija i Sajed Ali koje su u rukama sirijskog režima.

Te četvrti, tvrdi SOHR, ali i stanovnici, meta su snažne minobacačke vatre ustanika.

Tridesetgodišnji Zijad, stanovnik četvrti Sulejmanija potvrdio je da je minobacačka vatra usmrtila četveročlanu obitelj i da su pri tom "užasnom prizoru" susjedi pokušavali evakuirati ranjenike, no oni su umrli na putu do bolnice. "Bilo je i djece", rekao je.

Otkako su krajem srpnja izveli uspješniji prodor u Alepu, financijskoj prijestolnici Sirije, pobunjenici nisu izveli ofenzivu većih razmjera jer su slabo opremljeni nasuprot dobro naoružanim vladinim snagama.

Žestoki sukobi i u Damasku

Sukobi se istodobno vode i u glavnome gradu Damasku, gdje su vojne snage napale pobunjeničke četvrti.

Asadov režim višekratno je isticao da je "očistio" Damask od terorista, kako on naziva ustanike, no borbe i dalje traju.

Dok se u Siriji ratuje, na rubu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a Sjedinjene Države su pozvale Vijeće sigurnosti UN-a da "još jednom" pokuša dogovoriti sporazum za prekid 18-mjesečnog sukoba koji je dosad, prema podacima SOHR-a, uzeo 30.000 žrtava.

Ujedinjeni narodi i njihov mirovni posrednik Lahdar Brahimi žale zbog teških kršenja ljudskih prava za što okrivljuju i režim i ustanike te su zatražili donatore da pomognu ugroženom stanovništvu. Prema UN-ovoj procjeni više od 700 tisuća Sirijaca izbjeglo je u susjedne zemlje i za njihove potrebe treba prikupiti 487,9 milijuna dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene