Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Teksasu počela izgradnja naselja poput Supetra na Braču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od pet godina planiranja i godine dana borbe za prostorne planove građevni poduzetnik Jeffry Blackard je kod McKinneya na sjeveru Teksasa počeo graditi naselje Adriaticu, koje će biti replika Supetra na Braču, izvijestio je u četvrtak poslovni dnevnik "Dallas Business Journal".

Blackard, predsjednik tvrtke Blackard Group Inc., potaknuo je zanimanje za Hrvatsku nakon ulaganja u hotel i druge poslovne sadržaje u Supetru. Zaljubio se u taj gradić i proveo je mjesece proučavajući ga i sanjajući da ga stvori i u sjevernom Teksasu, navodi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama na Braču VIDEO Gradonačelnica obustavlja pregovore s Vladom, nogometni klub treninge za djecu: "Scene koje smo doživjeli lede krv u žilama" Gradonačelnica Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) ZDRAVSTVENA ZAŠTITA NA SUPETRU Ugroženo više od 4000 pacijentica! Sestra je dala otkaz, a ginekolog (70) ne zna hoće li nastaviti raditi: "Uvjeti su kao u srednjem vijeku"

Idealno mjesto pronašao je na Stonebridgeu, rančuu okrugu Collinu, gdje je kupio zemljište od 18 hektara, uz jezero približno iste površine. Obala jezera od tada je preinačena tako da odgovara točnim dimenzijama luke u Supetru.

Gradnja je počela ovaj tjedan s prvom od pet faza izgradnje Adriatice, uključivo dvorac s 2790 četvornih metara uredskog prostora, na malenu brežuljku na ulazu u naselje. U njemu će biti smještena agencija za nekretnine Keller Williams i nekoliko drugih zakupaca. Ostali objekti su tri mala dućana u kojima će biti Starbucks, vinski bar i spa, te toranj sa zvonikom od pet katova, predviđen kao sjedište Blackard Group Inc.

Izgradnja još triju lokala počet će za 30 dana, a gradnja ostalih s tempom od najmanje jednog na mjesec u iduće tri do četiri godine, rekao je Blackard.

Blackard putuje u Hrvatsku svaka tri tjedna, kako bi njegovo naselje bilo što vjernije Supetru, piše Dallas Business Journal i dodaje kako je kamen za gradnju nabavljen u istom talijanskom kamenolomu koji je upotrijebio i Michelangelo.

Gradnja stambenih zgrada počinje u početku 2009., kad bude gotova infrastruktura, uključivo i kamenom popločane ulice. Blackard je angažirao Garya Schella, predsjednika tvrtke Innovative Custom Homes iz San Francisca, za suradnika u gradnji stambenih jedinica.

Bez marketinških napora, 13 vila uz jezero, po cijeni od 500.000 do više od milijun dolara, površine 230 do 600 četvornih metara već je unaprijed prodano. Dobro se prodaju i 62 kuće u nizu površine 130 do 320 četvornih metara s cijenom od 275 do više od 500 tisuća dolara.

Kuće u nizu bit će useljive iduće ljeto, a vile na jesen 2009.

"To će biti pravo selo europskog tipa, s nevjerojatnim životnim stilom. Ljudi će moći prošetati do luke, do restorana i dućana. Umjesto tipičnog općinskog bazena ovdje će bazen biti povezan s butik-hotelom, koji će nuduti hranu, pića, zabavu i wellnes usluge", rekao je Blackard.

Zamjenik hrvatskog veleposlanika u SAD-u Marijan Gubić posjetio je gradilište Adriatice 7. srpnja, rekavši kako se nada da će to naselje ohrabriti Teksašane da posjete original i ulažu u hrvatsko gospodarstvo, dodaje Dallas Business Journal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene