U masovnim sukobima prosvjednika ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije u utorak navečer u katalonskim gradovima ozlijeđene su najmanje 74 osobe.

Galerija


U Barceloni, Gironi, Lleidi i Tarragoni, četirima najvećim gradovima Katalonije, u isto su vrijeme počeli prosvjedi koji su prerasli u sukob s policijom.

U Barceloni se oko zgrade španjolske središnje vlade okupilo oko 40.000 prosvjednika, podatak je gradske policije. Uz povike ''Na njih'', ''Živjela slobodna zemlja'' i ''Ulice će uvijek biti naše'' prosvjednici su počeli uklanjati željezne ograde koje je ondje ranije tijekom dana postavila policija.

Maknuvši barijere, htjeli su se približiti zgradi španjolske vlade, koju smatraju odgovornom za ''nepravedne presude'' svojim čelnicima, no zaustavila ih je interventna policija palicama i štitovima. Prosvjednici su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Pritom su nosili zastave koje simboliziraju nezavisnost.

Sukobi na ulicama Barcelone (Foto: AFP) Sukob na ulicama Barcelone: Prosvjednici bacaju limenke, boce i bengalke na policiju

Katalonska policija, kojoj je stiglo pojačanje španjolske nacionalne policije, počela je rastjerivati masu. Prosvjednici su uzvratili postavljanjem vatrenih barikada, paljenjem kontejnera i guma. Policijske sirene i zvuk helikoptera odjekivali su u noći.

Slične scene uslijedile su i u ostala tri grada Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske.

Premda su katalonska vlada, osuđeni političari i bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, danima pozivali na mirne i nenasilne prosvjede, čini se da je strpljenje popustilo kod tisuća mladih prosvjednika. Oko ponoći je šest prometnica bilo blokirano.

Ozlijeđene 74 osobe

Katalonska policija pozvala je stanovnike da se ne približavaju zonama s barikadama. Koristila je sredstva za rastjerivanje prosvjednika. Ozlijeđene su 74 osobe, no niti jedna teško, izvijestila je hitna pomoć.

Sukobi su trajali satima, nakon čega se oglasila španjolska vlada priopćenjem u kojem je navela kako je njezin ''cilj jamčiti sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to ako treba postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom''. Premijer Pedro Sánchez zbog nastale situacije otkazao je za srijedu planirani put u sjeverni grad A Coruñu, gdje je trebao prisustvovati dodjeli novinarskih nagrada.

Potpredsjednik katalonske vlade Pere Aragonés pozvao je preko Twittera prosvjednike na smirivanje. ''Nemojmo im dati ono što traže. Nemojmo im pokloniti članak 155. Udaljimo se od nasilnih i neopravdanih akcija'', poručio je.

Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP) Predsjednik katalonske vlade najavio novi referendum o nezavisnosti

Španjolska je vlada u listopadu 2017., kao odgovor na referendum o nezavisnosti koji je bio zabranio Ustavni sud i posljedično proglašenje republike Katalonije, posegnula za člankom 155. ustava kojim je na nekoliko mjeseci preuzela direktno upravljanje iz Madrida nad Katalonijom, gdje je raspisala izbore.

Ovo je drugi dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak 131 osoba bila ozlijeđena u sukobu prosvjednika i policije, od kojih jedna teško.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Prosvjedi su najavljeni za čitav tjedan, a sindikati koji podržavaju samostalnost pozvali su stanovnike na opći štrajk u petak. Razne organizacije najavile su dolazak na prosvjed u Barcelonu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju