Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušali maknuti barikade

U sukobima na Kosovu ozlijeđen 21 vonik NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i jedan vojnik NATO-a ozlijeđen je tijekom noći u sukobima sa Srbima na Kosovuu kada su mirovne snage pokušale ukloniti cestovne barikade koje su lokalni Srbi na sjeveru Kosova podigli protiv kosovskih vlasti, priopćio je Sjevernoatlantski savez.

Ti sukobi tek su posljednji krug nasilja u proteklim mjesecima u kojima se ne postižu nikakvi pomaci u pogledu smirivanja stanja na srpskom sjeveru Kosova a koji bi, prema zapadnim diplomatima, mogli dovesti u pitanje odobravanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji početkom prosinca.

Kosovo na kojem su 90 posto od 1,7 milijuna stanovnika Albanci proglasilo je neovisnost 2008. no Srbi na sjeveru tadašnje srbijanske pokrajine odbili su to prihvatiti i od tada se Zapad bori s etničkom podjelom zemlje. Do sada je više od 80 zemalja priznalo Kosovo.

Sukobi su izbili u ponoć kada su vojnici NATO-a pokušali ukloniti jednu od desetak cestovnik blokada koje su Srbi podigli nakon što je u srpnju vlada Kosova pokušala rasporediti graničnu policiju na sjeveru zemlje.

'Prosvjednici su koristili silu uključujući bacanje kamenja te su pokušavali potisnuti snage KFOR-a napadajući ih vozilima sa šljunkom', kazao je KFOR u priopćenju u kojem se navodi da je jedan vojnik teže ozlijeđen.

Pripadnici NATO-a na srpske su napade odgovorili suzavcima, palicama i upozoravajućim hicima ispaljenim u zrak, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Pročitajte i ovo Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje" Slika nije dostupna Kosovska Mitrovica Nakon poraza od Turske: Žestok sukob Albanaca i Srba

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene