Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Češljanje' prostorija

Otvorili 100 godina star spremnik i šokirali se otkrićem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim ricina, djelatnici Naconalnog instituta za zdravlje otkrili su i niz drugih zaboravljenih uzoraka opasnih patogena.

Djelatnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su gotovo stoljeće star spremnik ricina i pregršt drugih zaboravljenih uzoraka opasnih patogena. Do otkrića su došli tijekom 'češljanja' svojih laboratorija u potrazi za nepropisno uskladištenim opasnim materijalima, piše ABC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragičan kraj potrage Pronađeno tijelo ribara koji je jutros nestao kod Cresa Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Agencija je počela opsežnu pretragu svih svojih objekata nakon što je jedan znanstvenik u srpnju pronašao bočicu boginja koja datira iz 1950-ih, zajedno s drugim zaraznim virusima i bakterijama koje su bile pohranjene i zaboravljene u jednom od laboratorija u sklopu kampusa.

Iznenadit će vas OVE tajne modne industrije!

U petak su obavijestili da su u različitim objektima pronašli male količine nepropisno uskladištenih patogena koji moraju biti registirani i čuvaju se samo u strogo reguliranom laboratorijima. Svi su pronađeni u zatvorenim i neoštećenim posudama, bez dokaza da predstavljaju rizik za sigurnost bilo kome u laboratorijima ili području koje ih okružuje. Svi su uništeni.

Jedna od bočica sadržavala je već spomenuti ricin, vrlo otrovni toksin, koji je pronađen u kutiji s mikorbima koji datiraju iz 1914. godine. Vjeruje se da je izmđeu 85 i sto godina star. Na bočici je navedeno kako je izvorno sadržavala pet grama, ali u institutu ne znaju koliko ga je ostalo.

OPREZNO ako ih kupujete!

Među otkrivenim uzorcima su i patogeni koji uzrokuju botulizam, kugu, tularemiju i rijetku tropsku infkeciju naziva melioidosis.

Iako institut ima laboratorije koji su sigurni za korištenje navedenih uzoraka, ove pronađene znanstvenici su ranije znali spremati na prašnjave police, ali danas ipak zahtijevaju posebno rukovanje.

Iz instituta su poručili da problem shvaćaju vrlo ozbiljno, te da je pronalazak naglasio potrebu povećanim oprezom u nadzoru laboratorijskih materijala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene