Psi lutalice (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Psi lutalice (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Zbrinjavanje jednog psa lutalice nije zahtjevan posao, a iznos potpore ostaje simboličan, ali ako je u pitanju njih desetak, u Srbiji briga za pse lutalice postaje posao od kojeg je moguće i pristojno živjeti.


Za zbrinjavanje jednog psa lutalice, vlasnici ilegalnih prihvatilišta mjesečno mogu dobiti i po nekoliko desetaka eura.

Sve veći broj životinja bez vlasnika na ulicama grada Niša nije rezultat prirodnog procesa izvještava Telegraf, već posljedica masovnog dovoženja pasa lutalica i mačaka iz okolnih kvartova i mjesta.

"Građani na periferiji prijavili su nam da se iz automobila, kombija ili traktorskih prikolica psi ostavljaju na rubu grada. Obično se to događa u kasno doba noći", kaže Bratislav Vučković, direktor komunalnog poduzeća iz Niša.

Psi lutalice (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL)


Pretpostavka je kako psi lutalice najčešće pristižu iz okolnog područja, ali najveći problem je što se u posljednjih nekoliko nedjelja dogodilo čak šest napada lutalica na građane, od kojih su tri bila s teškim posljedicama.

U Nišu trenutno postoji nekoliko manjih prihvatilišta od po desetak životinja o kojima se brine u improviziranom prostoru.

Mjesečno, za zbrinjavanje po jednom psu iznos potpore nije velik, nekoliko desetaka eura. Ipak, računica je jednostavna: čuvanje 10 ili 20 pasa za petsto ili više eura mjesečno, dok troškovi ne mogu biti veći od trećine dobivene potpore – rezultira prilično unosnom plaćom.