Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji će se početi skupljati potpisi za registraciju 'Piratske stranke'.


Od 9. ožujka u svim gradovima Srbije početi će se skupljati potpisi za registraciju prve srpske 'Piratske stranke'. Da bi se registrirali kao legitimna politička stranka za predstojeće srpske parlamentarne izbore, koji se održavaju 29. travnja, pirati-aktivisti bi trebali prikupiti 10 000 potpisa.

Vezani članci Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu Aleksandar i Danilo Vučić Uusret izborima u Srbiji: Ankete Vučićevoj stranci predviđaju pobjedu s više od 50 posto glasova birača

U Srbiji su pirati aktivni još od 2008. godine i pripadaju globalnom trendu preispitivanja suvremenih političkih vrijednosti. Za formiranje 'Piratske partije Srbije' po srpskom Zakonu o političkim partijama, za svaki potpis plaća se određena pristojba. Tako da za 10.000 potpisa neophodnih za registraciju stranke trošak iznosi 20.000 eura.

'Svatko tko nas podupre svojim potpisom, u prilog može dati i dva eura. Pošto je članstvo u Piratskoj partiji inače potpuno besplatno, to nekako i nije mnogo novca i vjerujem da će oni koji nas podržavaju u tome sudjelovati' kaže za '24 sata.rs' Aleksandar Blagojević, osnivač stranke.

Marko Blagojević iz Srpskog Centra za slobodne izbore i demokraciju smatra da Srbija ima druge primarne probleme. 'Vjerujem da takve stranke imaju dosta prostora i smisla u razvijenijim zemljama. Kod nas se ljudi još bore s elementarnim opstankom. Ne kažem da „pirati” neće sakupiti dovoljan broj glasova, samo mislim da im ovdje još nije došlo vrijeme'.