Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje proračuna i ukidanje prava

U Španjolskoj prosvjeduje i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina policajaca okupilo se u subotu ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova u Madridu kako bi izrazili svoj bijes zbog rezanja proračuna i ukidanja njihovih prava, izvješćuje AFP.

"Policajci više ne mogu" stoji na golemom transparentu na Paseo de la Castellana, velikoj aveniji u samom središtu španjolske prijestolnice koja je blokirana zbog prosvjeda sazvanog na poziv policijskih sindikata. Kao i svi državni zaposlenici, i policajci trpe zbog strogih mjera štednje koje je uvela desna vlada Marianoa Rajoya kako bi smanjila državni dug.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje"

>> MMF ističe napredak u reformi španjolskog financijskog sektora

"Ovdje smo da bi izrazili našu ljutnju zbog načina na koji s nama postupa vlada, ne samo zbog ukidanja božićnice zbog čega su primanja pala za sedam posto godišnje, već i zbog ukidanja naših prava", kazao je 33-godišnji policajac Fran Estacio.

Sindikati pojašnjavaju da im se za prva tri dana bolovanja plaća sada smanjuje za 50 posto, a u narednih 20 dana za 25 posto. Do sada se španjolskim policajcima plaća nije smanjivala zbog bolovanja prvih 90 dana. "Zamislite policajca s visokom temperaturom na ulici, s oružjem.... vlada mora priznati da su policajci državni dužnosnici s posebnim zadacima", ističu sindikalisti.

Na brojnim transparentima također su se isticali natpisi: "Ako želite policiju, platite je" i "Ne koristite policiju samo kako bi utišali ljude".

Policajce nova vlada također zakida i u nematerijalnim pravima pa im je pravo na šest dodatnih dana na redoviti godišnji odmor, koji imaju zbog teških radnih uvjeta, smanjeno na tri dana od 1. siječnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene