Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum za NATO

U Sloveniji prikupljeno 1.200 od potrebnih 40.000 potpisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka slovenskog naroda (SSN) iz Maribora, koja želi spriječiti ulazak Hrvatske u NATO, do utorka je za svoju inicijativu raspisivanja referenduma na tu temu uspjela sakupiti samo 1.200 potpisa slovenskih birača.

Informaciju o broju prikupljenih potpisa objavila je u utorak slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV koja se poziva na predsjednika te stranke Lovru Škrinjariča. Za devet dana, kad istječe 35-dnevni rok koji predsjednik parlamenta Pavel Gantar odredio za prikupljanje potrebnih 40.000 potpisa, stranka će teško uspjeti osigurati potrebnu potporu, objavio je POP-TV.

Pročitajte i ovo Mađarska odbila pomoći Ukrajini odnosi s NATO-om Mađarska odbila pružiti pomoć Ukrajini: Stiglo upozorenje američkog veleposlanika Ruski vojnici "Pomno pratimo" Ukrajinska akcija izazvala Rusiju: "Bilo bi izrazito opasno da NATO to učini"

Rok istječe 26. ožujka a do tada će, kako je potvrdila tajnica slovenskog ustavnog suda Jadranka Sovdat, biti poznata i odluka ustavnih sudaca o zahtjevu iste stranke da se razmotri ustavnost zakona o referendumu, odnosno više njegovih članaka koji se odnose na prikupljanje potrebnih potpisa. SSN je prošlog tjedna predao svoj zahtjev ustavnom sudu, a među ostalim predlaže da ustavni sudci privremeno obustave važenje zakona o referendumu, kako bi stranka dobila novi 35-dnevni rok za prikupljanje potrebnog broja glasova.

Slovenski ustavni sud donijet će do sredine idućeg tjedna odluku o tome ima li mariborska stranka 'pravni interes' za pokretanje postupka osporavanja ustavnosti spomenutog zakona. Ako bi se utvrdilo da nema, zahtjev bi bio odbačen a u protivnom bi mogli doći u pitanje rokovi za dostavu slovenskog ratifikacijskog dokumenta o pristupu Hrvatske NATO-u. Slovenski je parlament 9. veljače ratificirao protokol o pristupu Hrvatske u NATO-u, ali je proces okončanja ratifikacijskog postupka zaustavljen nakon što je spomenuta stranka pokrenula postupak za sazivanje tzv. naknadnog zakonodavnog referenduma kojim bi se ratifikacija poništila.

Marginalna stranka iz Maribora tvrdi da ratifikaciju osporava zbog 'prejudiciranja granice' od strane Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene