Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijentica doputovala iz SAD-a

U Sloveniji potvrđena svinjska gripa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je testom potvrđen prvi slučaj nove gripe, potvrđeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministarstva zdravstva i javnog zavoda za zaštitu zdravlja u Ljubljani.

Oboljela je mlađa ženska osoba koja je u srijedu zrakoplovom doputovala iz New Yorka, najprije u Veneciju, a onda u Sloveniju. Po dolasku u zemlju se odmah obratila obratila liječniku, a simptome poput slabosti, groznice i visoke temperature osjetila je već za vrijeme leta, pojasnili su direktorica zavoda za zaštitu zdravlja Alenka Kraigher i ministar zdravstva Borut Miklavčič.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

Stanje pacijentice, koja je odmah dobila Tamiflu, nije ozbiljno i ne nalazi se u bolnici nego u izolaciji kod kuće. U postupku su testovi za još tri osobe pristigle ovih dana iz inozemstva. To je prvi slučaj potvrđene svinjske gripe u Sloveniji, a do sada je testirano tridesetak osoba kod kojih je postojala sumnja na taj oblik pandemijske bolesti.

Miklavčič je izjavio da nema nikakva razloga za paniku povodom prvog potvrđenog slučaja. Slovenija po njegovim riječima već duže vremena prati situaciju u svijetu oko svinjske gripe, u kontaktu je sa odgovarajućim svjetskim i europskim ustanovama, a raspolaže i dovoljnim brojem doza Tamiflua u državnim rezervama za slučaj pandemije.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene