Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije teško opečene osobe

Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije

Petero mrtvih i dvije teško opečene osobe za čije se živote još bore liječnici u Ljubljani vjerojatno je konačna tragična bilanca nesreće u slovenskoj kemijskoj tvornici Melamin u Kočevju koja je, kako se pretpostavlja, izazvana ljudskom pogreškom.

"Uzrok tragičnog događaja najvjerojatnije je ljudska pogreška djelatnika tvrtke prilikom prepumpavanja sirovine", kazao je u izjavi za medije direktor tvrtke Srečko Štefanič. Međutim, kriminalistička istraga o okolnostima nesreće se nastavlja.

"Uzroci eksplozije još se istražuju, no najvjerojatnije je došlo do ljudske pogreške prilikom ispumpavanja sirovine u skladišni prostor - jer je došlo do tragične zabune pa je kod prepumpavanja jedna sirovina zamijenjena drugom, što je izazvalo eksploziju i požar", rekao je Štefanič.

Pet osoba, četiri iz ljubljanske tvrtke koja je u tvornicu dovezla cisternu sa sirovinom, te jedna djelatnica Melamina još se vode kao nestali, no najvjerojatnije su izgubili život, prenose slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija KVALITETA ZRAKA DHMZ prati situaciju u Sloveniji, oglasio se i MUP

Pritom upozoravaju da nije bilo mogućnosti njihova preživljavanja na mjestu nesreće koju je najprije pogodila jaka eksplozija, a onda i požar - lokaliziran nakon nekoliko sati, po navodima vatrogasaca s obzirom na ono što su zatekli i na temperature koje su uništile dio pogona pogona.

Dvojica teško ozlijeđenih radnika koji se liječe u ljubljanskom Kliničkom centru i dalje su u kritičnom stanju, u bolnicu su dovedeni u umjetnoj komi i intubirani, a više podataka o njihovim izgledima za oporavak bit će poznati sljedećih dana.

Pročitajte i ovo Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici VLASTI IZDALE UPOZORENJE FOTO/VIDEO Više od 20 ozlijeđenih u eksploziji u kemijskoj tvornici: "Nestali radnici su vjerojatno mrtvi"

"Vatrogasci su izvršili uviđaj i zaključili potragu za nestalima", kazao je večeras zapovjednik Vatrogasne brigade Kočevje Leon Behin. Na terenu je ostalo 15 vatrogasaca koji pomažu u osiguranju i radu s kriminalistima.

Opasnosti za okoliš više nema, računa se da nije došlo do veće ekološke katastrofe, no zbog dimenzija nesreće i posljedica požara svih 200-injak zaposlenih u inače uspješnoj kemijskoj tvrtki iz Kočevja poslani su na čekanje.

Budućnost tvrtke je neizvjesna jer je dobar dio zgrada i opreme, kao i računalna oprema uništeno, javili su večeras slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene