Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposlenost visokoobrazovanih

U Sloveniji na burzi 129 doktora znanosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema službenim podacima zavoda za zapošljavanje u Sloveniji je nezaposleno 129 doktora znanosti, izjavio je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju potpredsjednik udruženja mladih istraživača Primož Poredoš.

Posebno je zabrinjavajuće da je broj mladih koji su doktorirali u raznim disciplinama, a ne uspijevaju dobiti stalan posao od 2005. godine povećan za 430 posto, rekao je Poredoš dodajući da država zbog štednje smanjuje sredstva za programe zapošljavanja mladih istraživača koji doktoriraju.

>> Danas od 14 sati bijeli štrajk slovenskih policajaca na granici

Udruženje mladih istraživača u četvrtak je u izjavi za javnost nakon svog kongresa u Ljubljani upozorilo da je nezaposlenost među mladima zadnjih osam godina porasla za 28 posto, dok je trend visokog porasta nezaposlenosti među mladima s najvišim znanstvenim stupnjem još mnogo alarmantniji. To pripisuju i malim apsorpcijskim mogućnostima privatnog sektora, ali i općenito, navodeći da je u Sloveniji samo 30-ak ustanova koje zapošljavaju veći broj doktora znanosti. Za razliku od nekih razvijenih zemalja u kojima se 80 posto mladih doktora znanosti zaposli u privatnom sektoru, a 20 posto uz javnim i državnim ustanovama, u Sloveniji je odnos obrnut, upozorili su.

Njihovu kongresu prisustvovao je i rektor Sveučilišta u Ljubljani Stanislav Pejovnik. On se složio se ocjenom da je potrebno uložiti više napora za stvaranje poduzetničke sredine u kojoj bi mladi istraživači dobili priliku za rad, ali i više informiranja o mogućnostima za zapošljavanje tijekom samog studija.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene