Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sandžaku otkriven kamp za obuku vahabita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
The New York Times piše o otkriću kampa za obuku vahabitskih militanata u Sandžaku, u blizini Novog Pazara, što je privuklo pozornost na "male islamske fundamentalističke pokrete na Balkanu, od kojih mnoge, prema izvorima iz sigurnosti, financiraju dobrotvorne udruge iz Saudijske Arabije".

Srbijanske vlasti otkrile su 17. ožujka taj kamp 30-ak km sjeverno od Novog Pazara i uhitile četiri muškarca, te zaplijenile dosta oružja, uključujući tromblonske mine, 10 kg plastičnog eksploziva i automatske puške, skrivene u maloj špilji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokantno Sj. Koreja: Iz zloglasnog gulaga 'nestalo' više od 20.000 logoraša Slika nije dostupna Mučna svjedočanstva Horor priče iz sjevernokorejskih logora: 'Majke tjeraju da utope svoju novorođenčad'

Tri dana kasnije uhićena su još dvojica muškaraca povezana s kampom, a svi su iz Novog Pazara, navodi NYT, dodajući da se vjeruje da su oni planirali napade na članove lokalne muslimanske zajednice.

U Sandžaku ih nazivaju vahabitima, prema fundamentalističkom učenju islama koji se široko prakticira u Saudijskoj Arabiji.

Takve skupine pojavile su se u regiji tijekom balkanskih ratova 90-ih godina i najprisutnije su u BiH, no primijećene su i u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, navodi list.

U Novom Pazaru, policija kaže da je oko 120 osoba u posljednjih četiri do pet godina postalo njihovim sljedbenicima.

Pripadnici pokreta na Sandžaku kažu da žele obnoviti čistu i izvornu inačicu islama kakva se prakticira na većem dijelu Arabijskog poluotoka, što ih dovodi u sukob s matičnom verzijom sunitskog islama kakva se, pod turskim utjecajem, prakticira na Balkanu.

NTY prenosi ocjenu srbijanskog MUP-a da je otkrivanje kampa pokazalo da skupine, čiji pripadnici tvrde da su vjerski aktivisti a ne militanti, pokušavaju regrutirati teroriste.

"Vjerujem da su oni bili ćelija koja sama nije mogla odlučiti tko će biti meta. Konačna zapovijed najvjerojatnije bi došla s nekog drugog mjesta", rekao je o pritvorenima ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jocić.

Zapadni diplomati u Srbiji otklonili su tvrdnje o nekoj većoj
zavjeri, te ocijenili da su bilo kakvi planovi vjerojatno povezani s nedavnim napetostima između vahabita i lokalne islamske zajednice zbog nastojanja vahabita da prošire svoj utjecaj u Novom Pazaru.

Lako prepoznatljivi po svojim bradama i hlačama do gležnja, vahabiti vode kampanju za uklanjanje onoga što smatraju herezom, što je nekoliko puta tijekom prošle godine dovelo do nasilja.

U travnju 2006. skupina je prekinula rock koncert , a u studenom su se potukli s drugim muslimanima u džamiji, pri čemu je 17 osoba ozlijeđeno.

"Oni žele kontrolirati regiju, i učiniti da i ostali djeluju i mole se na isti način kao i oni. No važno je reći da je to mala skupina. 
Oni nemaju značajnijeg utjecaja", kazao je Muamer
Zukolić, čelnik Islamske zajednice Sandžaka, za New York Times.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene