Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrbuju ih oko škola

U samo tri mjeseca unovačili su 400 djece ratnika: 'Lako im je isprati mozak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti Islamske države oko škola vrbuju djecu u svoje redove. Djeci je najlakše isprati mozak, kažu u Opservatoriju za ljudska prava.

Islamska država u Siriji je unovačilia najmanje 400 djece u protekla tri mjeseca te ih uključila u vojnu obuku i podvrgla ih ekstremnoj indoktrinaciji, izvijestio je u utorak sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

U priopćenju Opservatorija stoji da se djeca mlađa od 18 godina novače u blizini škola, džamija ili na javnim mjestima na kojim pripadnici IS-a ubijaju i brutalno kažnjavaju lokalno stanovništvo.

Jedan od takvih dječaka početkom mjeseca pojavio se u video snimci u kojoj se vidi kako ubija odraslog izraelskog Arapina kojega je Islamska država optužila da je špijun. Francuski policijski izvor tvrdi da bi dječak mogao biti polubrat Mohameda Meraha koji je 2012. u Toulouseu ubio trojicu vojnika, rabina i troje židovske djece.

VIDEO Ovako Islamska država regrutira nove članove

"Djecu koriste jer im je lako isprati mozak. Od njih mogu napraviti što god žele, izvlače ih iz škola i šalju u IS-ove škole", rekao je šef Opservatorija Rami Abdulrahman. On smatra i da IS pribjegava novačenju djece, jer je, prema informacijama kojima raspolaže, odnedavno vrlo teško unovačiti odrasle osobe. Od početka ove godine unovačeno ih je samo 120, kazao je Abdulrahman.

Islamska država prošle je godine na teritorijima koje drži pod kontrolom, a nalaze se na području Sirije i Iraka, proglasila kalifat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene