Na vojniku ranjenom improviziranom eksplozivnom napravom u Afganistanu izvedena je prošlog mjeseca prva potpuna transplantacija penisa i skrotuma na svijetu, objavili su predstavnici bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu u ponedjeljak.


Tim od devet plastičnih kirurga i dva urologa sudjelovao je u operaciji ratnog veterana čija nacionalnost nije objavljena, a koja je trajala 14 sati i izvedena je 26. ožujka, navela je bolnica u priopćenju.

Vezani članci Tyler Vargas-Andrews - 2 Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali" Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 5 Jutro na odjelu hematologije: Ekipa Dnevnika Nove TV ušla je tamo gdje malo tko može ući

Tim je transplantirao čitav penis i skrotum bez testisa s preminulog darivatelja organa. Ranjeni muškarac koji je želio ostati anoniman oporavio se od operativnog zahvata i uskoro bi trebao napustiti bolnicu.

“Nadamo se da će ta transplantacija uspostaviti gotovo potpune urinarne i seksualne funkcije mladića", kazao je dr. W. P. Andrew Lee, šef plastične i rekonstrukcijske kirurgije medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins.

Vojnik je kazao, prema priopćenju, da je teško prihvaćao posljedice eksplozije. Detalji njegova ozljeđivanja nisu objavljeni.

“Kad sam se prvi put probudio nakon operacije, napokon sam se osjećao normalnijim... a i razina samopouzdanja bila je viša. Samouvjerenost... kao da sam konačno OK”, kazao je, po priopćenju.

Kirurzi sa Johnsa Hopkinsa izveli su u prosincu prvu američku transplantaciju obiju ruka na drugom ranjenom vojniku.

Takvi zahvati uključuju operativno presađivanje kože, mišićnog tkiva i tetiva, živaca, kostiju i krvnih žila.

Lee je kazao kako je moguće rekonstruirati penis koristeći i tkivo s drugih dijelova tijela no u takvim bi slučajevima bila potrebna i implanitrana proteza za postizanje erekcije, a tada je rizik infekcije mnogo viši.

Uz to pripadnici oružanih snaga često nemaju dovoljno upotrebljivog tkiva na drugim dijelovima tijela zbog drugih ozljeda, kazao je. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju