Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nagli porast broja američkih hispanika i azijata dramatično će promijeniti izgled Sjedinjenih Država tijekom sljedećih 50 godina i nijedna etnička skupina neće biti u većini, pokazuju podaci američkog saveznog ureda za statistiku po kojem ta nacija pokazuje trend starenja kao i usporenijeg rasta stanovništva.


Do 2060. godine bijelci će činiti 43 posto američkog stanovništva i bit će ih 179 milijuna a broj pripadnika današnjih američkih manjina, koje će činiti 57 posto ukupnog stanovništva, u razdoblju od 2012. do 2060. godine porast će sa 116,2 milijuna na 241,3 milijuna od čega će 128,8 milijuna biti hispanici. Manjine danas predstavljaju 37 posto stanovništva. Trend je rezultat veće stope nataliteta među manjinama nego među bijelcima.

Vezani članci Andrej Plenković održao je govor u Arheološkom muzeju nakon uvjerljive pobjede Glasnogovornik Vlade objavio tko će podržati HDZ: "Premijer je obavio inicijalni krug konzultacija..." Hrvoje Zekanović Kaos i metež u Saboru: Izglasan Zakon o popisu stanovništva, ali bez manjinaca, razriješen Jelenić

Gotovo svaki treći Amerikanac 2060. godine bit će hispanik dok je danas to svaki šesti. Očekuje se da će se broj azijata tijekom sljedećih 50 godina također udvostručiiti. SAD će postati miješana nacija u kojoj će bijeli nehispanici biti najveća skupina ali nijedna više neće biti u većini', kazao je ravnatelj američkog zavoda za statistiku Thomas Mesenbourg.

Prema procjenama Zavoda američke manjine postat će većina 2043. godine. Na proteklim američkim predsjedničkim izborima stručnjaci su objašnjavali kako američka demografija igra važnu, možda čak i presudnu ulogu. Američki predsjednik Barack Obama svoj je drugi mandat osvojio uz snažnu potporu američkih hispanika, crnaca i mlađih glasača.

Očekuje se i da će se tijekom sljedećih 50 godina udvostručiti i broj Amerikanaca starijih od 65 godina sa 43 milijuna u 2012. na 92 milijuna u 2060. godini, dok će se broj onih starijih od 80 godina utrostručiti s 5,9 milijuna u 2012. na 18,2 milijuna u 2060. godini i da će ih činiti najvećim dijelom bijelci.

Stručnjaci ističu da će se ovakvim trendovima Amerika podijeliti u dvije jasne skupine - staro bijelo stanovništvo i mladu etnički raznoliku populaciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook