Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U rodnom mjestu Aleksandra Velikog pronađeni grobovi stari 2.500 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki su arheolozi na groblju u blizini rodnog mjesta Aleksandra Makedonskog pronašli grobove s ukrasima od zlata te oružje i glinene lonce, priopćilo je grčko ministarstvo kulture.

Pri iskapanju na starom groblju u Pelli, glavnom gradu nekadašnje Makedonije u današnjoj sjevernoj Grčkoj, pronađena su 43 groba iz vremena od 650. do 279. godine prije Krista, navedeno je u priopćenju grčkog ministarstva.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti" Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom

Nalazište obuhvaća i grobove 20 ratnika pokopanih između 580. i 480. prije Krista. Neki od njih imali su bakrene kacige i željezne mačeve i noževe.

Oči, usne i grudi pokojnika prekrivene su zlatnim folijama u kojima su otisnuti ukrasi s prikazima lavova i drugih životinja.

Arheolozi se nadaju da će im ovaj nalaz omogućiti bolji uvid u život u ondašnjem Makedonskom Kraljevstvu, koje se u doba Aleksandra Velikog, poznatog i kao Aleksandar Makedonski, prostiralo sve do Indije.

Aleksandar Veliki, kojega je odgojio grčki filozof Aristotel, osvojio je i pripojio svome kraljevstvu dijelove sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Umro je 323. godine prije Krista u dobi od 32 godine u Babilonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene