Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je krajem prošle godine jugozapadno od Sarajeva niknuo "Sarajevo Resort Osenik", prvo arapsko naselje u Bosni i Hercegovini, mediji javljaju da u Republici Srpskoj Arapi kupuju zemljišta koja su uglavnom u vlasništvu Hrvata koji su otišli iz Posavine.


U Republici Srpskoj sarajevske tvrtke, iza kojih navodno stoje imućni Arapi koji su tvrtke registrirali u Sarajevu i Zenici, kupuju zemljišta i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske općine i Posavine pa do Hrvatsku, odnosno EU, piše Euroblic, pozivajući se na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske. Navodno se radi većinom o zemljištima u vlasništvu Hrvata koji su otišli iz Posavine, a

Vezani članci Milorad Dodik Dodik poziva na mir nakon izborne pobjede, najavljena pravna borba: "Ovim je legalizirana krađa i korupcija" Milorad Dodik - 1 Dodik psovao i urlao o odlasku RS: "Jednog dana odnijet ćemo 49 posto BiH". Pogledajte i kako je odbrusio reporteru

Euroblic piše kako im je izvor iz Geodetske uprave rekao kako običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana: "Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj uhvati vas jeza, jer dobijete jasan uvid da se radi o planskoj kupovini zemljišta. Tako su se arapski turisti nakon kupovine uz prirodna bogatstva i na planinama u FBiH, odnosno rijeka i šuma, okrenuli prema Republici Srpskoj', kaže za EuroBlic izvor iz Geodetske uprave RS.

Dodaju kako je na adresu Geodetske uprave stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku kupovinu zemljišta u Republici Srpskoj. Novinari Euroblica nisu dobili službeni komentar Geodetske uprave.

U BiH 2016. niknulo prvo naselje u kojem žive samo Arapi

Podsjetimo, prošle godine jugozapadno od Sarajeva niknulo je "Sarajevo Resort Osenik", prvo arapsko naselje u Bosni i Hercegovini.

Ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković tada  je upozorio kako ova utrka za nekretninama i novcem može imati pogubne posljedice po budućnost BiH. Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH opisao je kao "jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno". "Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta", napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju