Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U proboju na Crvenu džamiju 60-tak mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak islamskih militanta i osam pakistanskih vojnika ubijeno je u ofenzivi koju je u zoru pokrenula vojska nakon neuspjelih pregovora s otmičarima koji su danima u Crvenoj džamiji u Islamabadu držali do 150 talaca.

Glasnogovornik vojske, general Vahid Arshad, kazao je novinarima da sada islamisti, za koje se govori da su povezani s terorističkom mrežom Al Qaidom, pucaju na snage sigurnosti s minareta džamija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozije bombi Val atentata u Iraku: Najmanje 75 mrtvih Slika nije dostupna Nemiri u Somaliji Mogadišu: U eksploziji u džamiji najmanje 30 ubijenih

"To je bila konačna ofenziva kako bi se očistio prostor od naoružanih militanta", izjavio je general Arshad, prenosi agenciaj France presse.

Napad je počeo oko 5 sati po mjesnom vremenu, a prema dostupnim podacima, poginulo je 58 radikalnih islamista te osmorica vojnika, dok je najmanje 29 vojnika ranjeno.

Agencija Associated press javlja da još uvijek, nekih osam sati nakon početka napada, neki dobro naoružani islamisti, skriveni u kompleksu, nastavljaju pružati otpor, te da je ukupno u kompleksu bilo do 150 talaca.

"Broj mrtvih dakako može biti i veći, javljaju agencije.

"Mrtva tijela leže posvuda", rekao je jedan muškarac telefonski za agenciju France presse.

Dvije trećine golemog kompleksa džamije i vjerskog učilišta sada kontroliraju pakistanske snage, rekao je general Arshad.

Nakon poziva na predaju u utorak se predalo pedesetak aktivista. 

"Pedesetak aktivista se predalo vojsci kada im je za to pružena posljednja prilika", rekao je jedan neimenovani vojni dužnosnik.

Proboj u džamiju počeo je nakon što je pregovaračko izaslanstvo na čelu s bivšim premijerom napustilo džamiju kazavši da pokušaj mirne predaje otmičara nije uspio.

Pakistanska vojska četiri je puta pozvala na predaju otmičare, koje prevodi radikalni klerik Abdul Rashid Ghazi i drži brojnu djecu kao taoce, no on je odbacio zahtjev kazavši da će radije umrijeti nego se predati.

Agencija AFP javlja da je u proboju na džamiju u utorak ujutro bila zapaljena i jedna vjerska škola za djevojčice, zvana Jamia Hafsa, te da je požar vjerojatno posljedica eksplozije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene