Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjoj erupciji vulkana Merapija na indonezijskom otoku Javi poginule su 54 osobe.


Novim žrtvama se broj u posljednjih 10 dana popeo na gotovo stotinu, a 75 tisuća ljudi moralo je zbog njegovih erupcija napustiti svoje domove. Taj je vulkan, udaljen dvedesetak kilometara od grada Yogyakarte u središnjem dijelu Jave, svoje smrtonosne oblake pepela i plina počeo izbacivati 26. listopada.

Vezani članci Erupcija vulkana na talijanskom otoku Stromboli, srpanj 2019. (Foto: AFP) Kao da korona nije dosta: Mještane talijanskog otoka Stromboli probudila erupcija vulkana Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina!

>> VIDEO: Beba poginula u erupciji vulkana, 20 ozlijeđenih

>> VIDEO: Indonezija nema mira, Merapi ponovno eruptirao

Mjesne vlasti strahuju da bi se broj žrtava mogao povećati. Evakuirani su mještani svih sela 20 kilometara od vulkana. Indonezijski vulkanolozi tvrde da je ponašanje Merapija potpuno nepredvidivo. Međunarodna zračna luka u Yogyakarti je zatvorena za promet, a cijelo područje oko vulkana pokriveno je gustim pepelom, koji Merapi izbacuje četiri kilometra u vis i 11 kilometara niz svoje obronke.

Merapi je najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana. U zadnjoj erupciji toga vulkana 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5.800 osoba. Najstrašnija erupcija bila je 1930. godine kada je poginulo 1.300 ljudi. (Hina)