James Bond
James Bond Foto: Screenshot/Twitter Institute of National Remembrance

Poljake je zatekla vijest da je britanski agent imena James Bond bio u tajnoj službi Njezinog Veličanstva u Poljskoj 1960-ih koju je na svojim društvenim mrežama objavio poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN).


Po arhivu poljskog instituta James Bond je došao u Poljsku 18. veljače 1964. i bio je zaposlen kao arhivist vojnom atašeu u britanskom veleposlanstvu. Ubrzo su ga zamijetili poljski protuobavještajni dužnosnici.

Vezani članci Film No Time To Die - 2 Novi plakat najskupljeg filma kultne franšize: Opet se razmatra odgoda puštanja u kina zbog straha da će premalo zaraditi Scena iz filma Dijamanti su vječni Jedva su ga nagovorili da se vrati kao tajni agent, a zbog njegovog kockanja morali su odgađati snimanja

"Znamo da je bio u Poljskoj 1964. i 1965.", rekla je direktorica IPN-a Marzena Kruk za Reuters.


"Malo je proputovao Poljskom, volio je žene, kao i njegov fiktivni imenjak, ali nema ni riječi o Martiniju", rekla je Kruk. Martini je fiktivnom liku najdraže piće, no, "imamo informaciju da je volio poljsko pivo", kaže Kruk.

Bond je bio pod strogim nadzorom, posjetio je regije Bialystok i Olsztyn u sjeveroistočnoj Poljskoj kako bi pokušao "prodrijeti u vojne objekte" u sovjetskoj satelitskoj državi, navodi se u dokumentima.

Nije uspostavio kontakte s poljskim građanima. Svi Poljaci za koje bi se sumnjalo da su radili s agentima s druge strane Željezne zavjese snosili bi ozbiljne posljedice.

Britanski tajni agent 007 kojeg je stvorio autor Ian Fleming, pojavio se na filmskom platnu 1962. u filmu "Dr.No" sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. "Možda su se malo našalili s poljskim protuobavještajcima", rekla je Kruk.