Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U POLJSKOJ

Roditelji su očekivali petorke, no ono što se dogodilo nitko nije mogao ni pretpostaviti

Šestorke rođene u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Šestorke rođene u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Klaudia Marzec (Foto: Dnevnik.hr) Klaudia Marzec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Eyszard Lauterbach (Foto: Dnevnik.hr) Eyszard Lauterbach (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Šestorke rođene u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Glavna je vijest u Poljskoj to kako je zabilježen prvi slučaj u toj zemlji da je jedna majka rodila šestorke. Iako je to samo po sebi nesvakidašnje, posebno je neobično što su i roditelji i liječnici očekivali – petorke.

Nije poznato kako se dogodilo da se rodi šest beba, a ne pet, kako su liječnici predviđali, no najbitnije je da su sve bebe žive i zdrave. Trenutačno se nalaze u inkubatorima u bolnici u Krakowu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRETAN ROĐENDAN Oni su prve hrvatske petorke - A ovo je priča o ljubavi i pažnji Slika nije dostupna Bizarno Sve uvjerila da je trudna s petorkama, a na dan poroda...

"Za petero djece postojao je nekakav plan, manje-više vezan za logistiku kod kuće, ali sada ćemo to morati promijeniti. Zasad računamo da će izići iz bolnice u dobrom stanju, u međuvremenu ćemo se pripremati", kaže 29-godišnja majka šestorki Klaudia Marzec.

Klaudia i suprug Simon već imaju dvogodišnjeg sina Oliviera. Za njegovo buduće društvo, dva dječaka i četiri djevojčice, već su izabrali imena. Klaudia kaže da će dječaci biti Filip i Tymon, a djevojčice Zosia, Kaja, Nela i Malwina.

Prve poljske šestorke na svijet su došle carskim rezom. Za liječnike je sve bilo prilično zahtjevno.

"Imali smo pet ekipa spremnih da se pobrinu za petero djece. Svaka ekipa sastavljena je od tri osobe pa je to ukupno 15 ljudi. Bebe se rađaju, jedna za drugom, i uskoro postaje jasno da je svako mjesto zauzeto, svaka ekipa se brine za jednu bebu – i onda dođe još jedna", kaže pročelnik klinike za neonatologiju Eyszard Lauterbach.

Liječnik kaže i da su djeca rođena u iznenađujuće dobrom stanju s obzirom na okolnosti.

"Međutim, pokazuju simptome nerazvijenosti dišnog sustava i središnjeg živčanog sustava, što je tipično kod prerano rođene djece. Ova su rođena 11 tjedana prerano. S druge strane, pomalo je zahtjevno za bebu da se razvije u društvu petero kolega, u usporedbi s razvojem samostalnog fetusa", poručuje liječnik Lauterbach.

Šestorke će još nekoliko mjeseci provesti u inkubatorima, a onda bi trebale kući. O neobičnom slučaju priča cijela Poljska. Sretnim roditeljima i liječnicima na uspješnom porođaju čestitao je i poljski predsjednik. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene