Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U novoj austrijskoj vladi dvojica Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ministarska mjesta u novoj austrijskoj vladi, koja je u ponedjeljak dobila zeleno svjetlo Socijaldemokrata (OeVP) i Austrijske pučke stranke (SPOe), pripast će gradišćanskim Hrvatima Norbertu Darabosu i Nikolausu Berlakovichu.

Stranačka vodstva SPOe-a i OeVP-a u ponedjeljak su odobrila koaliciju tih dviju stranaka, a vjerojatni budući austrijski kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann objavio je imena članova svoje vlade koja bi početkom idućeg tjedna trebala položiti prisegu u parlamentu.

Pročitajte i ovo Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

Uz ministra obrane, socijaldemokrata Norberta Darabosa, u novoj će vladi biti još jedan gradišćanski Hrvat, član Austrijske pučke stranke Nikolaus (Niki) Berlakovic, na čelu ministarstva poljoprivrede i okoliša.

Darabos, koji je dužnost austrijskog ministra obrane obnašao i u prošlom mandatu, rođen je 1964. u Mjenovu (Kroatisch-Minihof) u Gradišću. Studirao je povijest i političke znanosti i već se godinama nalazi na vodećim dužnostima u Socijaldemokratskoj stranci.

Nakon što je u siječnju 2007. prvi put imenovan ministrom, Darabos je izjavio kako se ponosi time što je kao Hrvat postao austrijski ministar. 

'Ja sam gizdav (ponosan) Hrvat', prenijeli su tada austrijski mediji Darabosevu izjavu na hrvatskom jeziku.

Nikolaus Berlakovich, novi austrijski ministar poljoprivrede i okoliša, rođen je 1961. u Željeznom (Gradišće) i dugi je niz godina obnašao dužnost dogradonačelnika u Velikom Borištofu (Grosswarasdorf) u Gradišću.

Berlakovich je 'Gradišćanski Hrvat s iskustvom iz pograničnog područja', izjavio je predstavljajući ga budući vicekancelar i ministar financija, predsjednik OeVP-a Josef Proell.

Darabos, koji je diplomirao na temu gradišćanskih Hrvata, kaže kako je hrvatski naučio tek kad je odrastao, a Berlakovics je u svojoj biografiji kao jezike koje govori, osim njemačkog, naveo hrvatski i engleski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene