Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polarizacija društva

Hoće li pokret "Ustaj!" promijeniti političku sliku u Njemačkoj dok raste potpora desnici

Inicijativa \
Inicijativa \"Ustaj!\" u Njemačkoj (Foto: AFP) Foto: Afp
U Berlinu je u utorak predstavljena inicijativa "Ustaj!" (Aufstehen) koja bi trebala na izvanparlamentarnoj razini okupiti pripadnike lijevog političkog spektra. Istodobno raste podrška desnoj AfD.

"Naš cilj je promijeniti stav stranaka i više socijalne pravednosti u društvu", rekla je prilikom predstavljanja u Berlinu političarka stranke Ljevica Sara Wagenknecht koja zajedno s bivšim šefom Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i svojim partnerom Oskarom Lafontaineom stoji iza ovog projekta. Wagenknecht je objasnila kako je potrebno ujedinjenje snaga na lijevom političkom spektru kako bi ova politička opcija doživjela više uspjeha na parlamentarnim izborima.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

"Ljevica, Zeleni i SPD se moraju zapitati kako to da nisu osvojili većinu iako veliki dio građana želi više socijalne pravde u društvu. Želim da napokon govorimo s pozicija vladajućih a ne oporbe", rekla je Wagenknecht. Ona je objasnila kako inicijativa "Ustaj" već uživa podršku preko 100.000 građana. Upozorila je i na sve oštriju polarizaciju u društvu koja se između ostalog ogledala i u desno radikalnim prosvjedima u Chemnitzu posljednjih dana.

"Događaji u Chemnitzu su pokazali da više ovako dalje ne ide", rekla je Wagenknecht i izjavila kako je njezina želja jedna "drugačija politika za Njemačku" i pravednija raspodjela bogatstva. "Bogatiji i veliki koncerni moraju biti jače oporezivani", rekla je Wagenknecht. Uz Wagenknecht su inicijativu predstavili i bivši čelnik Zelenih Ludger Volmer socijaldemokratska političarka SImone Lange.

Čelnici svih triju parlamentarnih stranaka iz lijevog političkog spektra odbacili su inicijativu Sare Wagenknecht. Ova političarka je zbog svojih ekstremnih stavova u prošlosti bila često na udaru kritika a u posljednje vrijeme zbog svojih negativnih izjava glede migranata i na udaru velikog dijela vlastite stranke Ljevica.

Raste potpora birača ekstremnoj desnici

Istovremeno, njemačka desna Alternativa za Njemačku (AfD) prestigla je stranku lijevog centra Socijalne demokrate (SPD) pokazuju ankete u utorak, nekoliko dana nakon nasilnih prosvjeda radikalnih desničara u toj zemlji. Oko 6000 pristaša AfD i protuislamske PEGIDA-e priključilo se prosvjedu u istočnonjemačkome gradu Chemitzu u subotu slijedeći druge prosvjede prošli tjedan nakon što je muškarac izboden nožem nasmrt 26. kolovoza. Zbog ubojstva uhićena su dva imigranta.

Prema istraživanju javnog mišljenja Inse u utorak AfD je dobio za pola postotnog boda više došavši na 17 posto, a SPD, koji dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, skliznuo je sa 17 posto na 16 posto. Konzervativci Angele Merkel imaju 28,5 posto.

Sljedeći njemački izborni test je 10. listopada kada će se Merkelini bavarski saveznici suočiti s velikim izazovom koji čini AfD u borbi za tu saveznu državu. AfD, treća po veličini stranka na izborima prošle godine i glavna oporba, iskoristila je ubojstvo 35-godišnjega Nijemca u Chemnitzu te uhićenja Sirijca i Iračanina da pojača kritike Merkeline politike otvorenih vrata.

Tužitelji su u utorak rekli da traže trećeg osumnjičenog, a Der Spiegel je objavio da postoje neke sumnje u pogledu identiteta dvojice koji su već uhićeni. Snimke pokazuju kako su skinheadsi na prošlotjednom prosvjedu lovili migrante, bacali boce i petarde a neki i pozdravljali nacističkim pozdravom, nezakonitim u Njemačkoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene