Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očevidac koji je bio u hotelu pretpostavlja da je napad izveden kamionom natovarenim eksplozivom sudeći po silini eksplozije.


Najmanje trinaest osoba ubijeno je u nedjelju u snažnoj eksploziji automobila bombe pred hotelom u Mogadišu, glavnome gradu Somalije, objavili su sigurnosni i bolnički izvori, a odgovornost je preuzela islamistička skupina Al-Šabab.

Vezani članci Slika nije dostupna Kenija bombardirala dva logora al Šababa u Somaliji Slika nije dostupna Otac prijavio nestanak sina i tek nakon toga otkrio strašnu istinu

Eksplozija se dogodila u hotelu Džazira, u koji zalaze članovi somalske vlade i strani državljani i u kojem je smješteno nekoliko diplomatskih predstavništava. Napad je potvrdio i AMISOM, misija Afričke unije koja se bori protiv islamističkih pobunjenika. Somalska skupina Al-Šabab preuzela je odgovornost za napad i obrazložila da je to odgovor na napade AMISOM-a i somalske vlade.

"Mi stojimo iza napada", rekao je šeik Abu Musab, glasnogovornik skupine za vojne operacije. Agenciji Reuters rekao je da ciljaju "neprijatelje" kao što su pripadnici snage Afričke unije i vladini dužnosnici.

Kenija bombardirala dva logora al Šababa u Somaliji

Mohamed Moalim, očevidac koji je bio u hotelu, pretpostavlja da je napad izveden kamionom natovarenim eksplozivom sudeći po silini eksplozije.

Al-Šabab je za mete svojih prijašnjih napada često birao hotele. Ta skupina koja je počela oružanu pobunu 2007., povezana je s terorističkom mrežom Al Kaidom i ratuje protiv somalske vlade, koja nije ni jedinstvena ni stabilna. Somalskoj vladi pomaže 22.000 vojnika iz Kenije, Etiopije, Burundija, Ugande i Džibutija u snazi AMISOM-a.

Napad se dogodio za posjeta predsjednika Baracka Obame Keniji i Etiopiji, u toj regiji dvjema američkim važnim saveznicama u ratu protiv islamista u kojem vojska Sjedinjenih Država sudjeluje bespilotnim letjelicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook