Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklonili se žrtvama

U Nagasakiju obilježili obljetnicu pada Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči devetnaeste obljetnice pada hrvatskog grada Vukovara, u japanskom je Nagasakiju služena sveta misa zadužnica za vukovarske žrtve.

Glavni tajnik nadbiskupije Nagasakija, otac Kosera Akira, predvodio je misu u katedrali Urakami. Na početku mise otac Kosera je vjernicima predočio stradanje Vukovara i istaknuo potrebu uzajamnoga razumijevanja među građanima koji su prošli kroz slična stradanja. Akira je istaknuo kako su Hirošima i Nagasaki obnovljeni deset godina nakon eksplozija atomskih bombi, dok Vukovar još uvijek 'vida svoje rane'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Molitva za žrtve Misa za Vukovar održana i u dalekom Japanu Slika nije dostupna Molili za mir u svijetu U Nagasakiju obilježen Dan pada Vukovara

 >> Japan obilježio 65. godišnjicu bacanja A-bombe na Nagasaki

>> U Vukovaru pronađen veliki broj oružja i streljiva

Na misi je prisutan bio i hrvatski veleposlanik u Japanu dr. Drago Štambuk, na čiju je inicijativu misa i održana, te je održao prigodni govor u kojem je istaknuo kako 'prijateljstvo i sućut ubrzavaju cijeljenje rana'. Štambuk se zapitao kako je moguće da se vukovarska tragedija dogodi nakon uništenja Hirošime i Nagasakija, usprkos proklamiranim obećanjima: 'Nikada više!'.

U misnom je slavlju sudjelovalo više stotina vjernika, te su prisutni bili brojni članovi Društva japansko- hrvatskoga prijateljstva Nagasaki – Hrvatska, te gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, donedavni zamjenik ministra obrane i aktualni zastupnik japanskoga Parlamenta Seigo Kitamura, te ostali uglednici. Za vrijeme zadušnice, istovremeno se u svim crkvama ove nadbiskupije molilo za vukovarske žrtve, te za mir u svijetu.

Nakon završetka mise dr. Štambuk je prisutnoj djeci uručio licitarska srca u znak hrvatske zahvalnosti, a zatim je položio cvijeće na Memorijal za točno 152 276 žrtava atomske bombe u Nagasakiju. Inače, ovo je već treći put da se zadušnica za vukovarske žrtve održava u Nagasakiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene