Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unatoč koronavirusu

U Moskvi održana vojna parada. Putin: "Teško je zamisliti što bi se dogodilo svijetu da Crvena armija nije stala u njegovu obranu"

Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 1
Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 1 Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 2 Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojni mimohod u Rusiji - 1 Vojni mimohod u Rusiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojni mimohod u Rusiji - 2 Vojni mimohod u Rusiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vojni mimohod u Rusiji - 3 Galerija 1/7 >>
U Moskvi se u srijedu održala vojna parada u čast pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, odgođena zbog pandemije koronavirusa, unatoč tome što u Rusiji širenje virusa ne jenjava.

Vojna parada na Crvenom trgu tradicionalno se održava 9. svibnja na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije. Odlučeno da novi datum održavanja bude 24. lipnja, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja novog koronavirusa, koji je jako pogodio Rusiju.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

Na mimohodu je sudjelovalo oko 13 tisuća vojnika, više od 230 vojnih vozila i više od 70 zrakoplova i helikoptera. Vojnici su prije mimohoda tjednima bili u karanteni. 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin ranije je pozvao građane da izbjegavaju gužve i da paradu, u kojoj sudjeluje više od 14.000 vojnika, radije prate na televiziji.

"Teško je i zamisliti što bi se dogodilo svijetu da Crvena armija nije stala u njegovu obranu. Naši vojnici nisu htjeli ni rat, ni druge zemlje, ni slavu, ni počasti. Željeli su dotući neprijatelja, proglasiti pobjedu i vratiti se kući. Za slobodu Europe platili su nepovratnu cijenu", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Među vozilima koja su sudjelovala na mimohodu nalazili su se i primjerci ratnih tenkova T-34, a neki vojnici nose uniforme iz Drugog svjetskog rata. Dvadesetak komada oružja i tehnike pokazano je prvi put, uključujući tenkove T-90M, raketni sustav Buk-M3 i višecijevni raketni bacač Tosočka.

Paradi je trebao pristustvovati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović no on je svoj posjet ipak otkazao zbog kvara Vladina zrakoplova kojim je trebao putovati u Moskvu. 

Uoči važnog referenduma

Sve se događa samo tjedan dana prije referenduma 1. srpnja, kojim će se građani moći izjasniti o izmjenama ustava kojima bi se Putinu omogućilo da se još dva puta kandidira za predsjednika, što bi mu boravak u Kremlju produžilo do 2036. godine.

Po ustavu, predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi 67-godišnji Putin trebao odstupiti s dužnosti po završetku mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.

Parada je Putinovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti od početka pandemije nakon jednog kraćeg 12. lipnja.

S više od 8000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljenja, nakon SAD-a i Brazila.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene