Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko okupljanje

U Međugorju deseci tisuća vjernika: Hodočasnici iz cijeloga svijeta mole za mir u svijetu

Više desetaka tisuća hodočasnika, među kojima su veće skupine vjernika iz Hrvatske, BiH, Ukrajine, Italije, SAD-a, okupilo se u nedjelju u Međugorju na 42. obljetnicu Gospinih ukazanja, fenomena o kojem se Crkva još nije službeno očitovala, otkuda su upućene molitve za mirom u svijetu.

Tijekom protekle večeri brojni su katolički vjernici stigli pješice iz obližnjih mjesta u BiH i Hrvatskoj u Međugorje gdje se služi 20 misa na hrvatskome i devet svjetskih jezika.

Veće skupine hodočasnika stigle su i iz Ukrajine, Italije, Poljske, Rumunjske, Indije, Kanade, SAD-a, Velike Britanije, Irske, Kine, Francuske, Belgije, Nizozemske, Češke, Slovačke, Slovenije, Malezije, Perua, Čile, Paname, Meksika, Ekvadora, Libanona, Južne Koreje, Austrije, Njemačke, Australije, Gvatemale, Španjolske i Švicarske, izvijestili su iz Informativnog centra u Međugorju.

Pročitajte i ovo Izraelski premijer Benjamin Netanyahu Emitirano uživo Cigare, šampanjac i tajne: Holivudski mogul svjedočio u slučaju izraelskog premijera - "Shalom, Bibi!"

Pučku misu u 11:00 sati predvodio je župnik fra Zvonimir Pavičić. Međugorski župnik pozvao je vjernike da slijede put Gospe kako bi bili pronositelji mira.

"Budimo Marijina djeca. I neka na taj način mir zavlada ovim svijetom", istaknuo je fra Zvonimir.

Središnje misno slavlje u 19 sati predvodi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Ivan Dragičević, jedan od međugorskih vidjelaca je u intervju za Radio Mir rekao je kako vjernici iznova dolaze u Međugorje osjećajući da se tu nalazi izvor.

"Mnogi ljudi koji dolaze ovdje nalaze izvor, osjećaju njezinu (Gospinu) prisutnost. Posebnu Božju prisutnost", rekao je Dragičević.

U Međugorju je prvi put od pandemije koronavirusa ove godine rezervirana većina smještajnih kapaciteta za godišnjicu međugorskoga fenomena. Predsjednik Udruge hotelijera i turističkih djelatnika Davor Ljubić rekao je kako je popunjeno 10.000 ležajeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pune ruke posla Velika akcija zagrebačke policije: Pogledajte što su sve otkrili tijekom noći

Sveta Stolica još uvijek nije zauzela službeno stajalište o nadnaravnosti fenomena u Međugorju, a vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 1981. godine ukazuje Gospa. Zbog poruka koje šalje nazivaju je Kraljicom mira.

Posebno povjerenstvo koje je 2011. godine utemeljila Sveta Stolica završilo je istraživanje o fenomenu, te je svoje nalaze dostavilo Svetome Ocu. U međuvremenu je papa Franjo za posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje imenovao nadbiskupa mons. Alda Cavallija te je dopustio službena hodočašća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene