Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme na sjeveru Hrvatske

Dan nakon velikog nevremena zbrajaju se štete, građani očajni: "Ne znamo ni sami kako nastaviti"

Aktualno Galerija Štete od nevremena - 2 Štete od nevremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Srna Bijuk Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr Štete od nevremena - 3 Štete od nevremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štete od nevremena - 4 Štete od nevremena - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Štete od nevremena - 5 Galerija 1/7 >>
Danas se zbraja šteta i čisti nered koji je oluja ostavila za sobom. U Varaždinskoj županiji proglasit će se i stanje elementarne nepogode.

Posljedice tuče u općini Petrijanec su velike.

"Na polju nam je salata sto posto uništena. Zelje, kelj, pitanje je hoće li se tu što dati izvući", rekao je Darko Šipek, vlasnik OPG-a. Dodaje i da na tržnici svoje povrće više ne može prodavati. Mora mijenjati i foliju na plasteniku.

"Ne znam nove cijene, ali oko deset tisuća eura", dodao je Šipek.

Stradao je i staklenik s cvijećem.

Pročitajte i ovo Zapljena oružja - 4 Spremao se u rat? Policija kod muškarca pronašla arsenal oružja: "Jedna od najvećih zapljena na ovom području"

"Meni je stao svijet", poručila je Andreja Martinec iz Družbinca. Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Srne Bijuk kolika je šteta odgovorila je: "Pa gledajte sad u eurima i da gledaš plastenike još dolje do 20 tisuća eura".

Uništeni su i usjevi, voćnjaci te nasadi bundeva.

"Kao što vidimo sva ova polja koja su zasijana bundevama su već sad propala", izjavio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Nije zaobišla ni obiteljske kuće, fasade i krovišta. Na tavanima krpe, kante.

"To je bilo sve voda pa vidite to smo sve koristili da se zaštitimo da nam ne ide po stanovima dolje", istaknuo je Marijan Martinčević iz Zelendvora.

Mještani kažu da takvo što još nisu vidjeli.

"Krovište nam je užas, cijelo krovište je stučeno, voda je šiktala evo sve nam je u kupaonicu, ne znam", napomenula je Lucija Sokač iz Zelendvora. "To su rupe koda je netko isfrezao s rajberom", dodao je Viran Tuplešnjak.

Svi zazivaju protugradnu obranu.

"Ne bi maknula tuču s naših područja, ali ona bi bila manjeg intenziteta. Nije isto ako vam udari ovakva tuča ili nekoliko manjih loptica", rekao je Željko Posavec, Načelnik Općine Petrijanec.

Pročitajte i ovo Rostov na Donu - 2 Iz minute u minutu VIDEO Otkriveni detalji dogovora Kremlja i Prigožina: Vagnerovci odustali od pobune, poznato što im je obećano

Ministarstvo poljoprivrede obećalo je pomoć. Županija će prikupljati zahtjeve oštećenih te proglasiti elementarnu nepogodu.

Na polju buče bila je reporterka Dnevnika Nove TV, Srna Bijuk.

"Kao što vidite iz priloženoga, buče više nema na polju, nestala nam je jučer, a što ćemo dalje ne znamo ni sami kako nastaviti. Proizvodnja ulja ne smije stati. Morat ćemo se nekako snaći, imamo sreće da nisu sva polja uništena, taj dio općine Petrijanec to je stvarno katastrofa, a nadamo se da drugdje nisu štete koje će možda uspjeti da nekako preživimo godinu", rekao je Danijel Patrčević, vlasnik OPG-a.

Ovisit će o kooperantima, a osim buče stradao je i kukuruz, uljana repica, a štete su ogromne. 

"Štete su velike, nekih prihoda neće biti, a to je nekoliko tisuća eura po hektaru. Na poljima je šteta od 80 do 100 posto. Kako je vukla ta tuča ima štete" istaknuo je Danijel.

"Polja su osigurana, ali osiguranje kao osiguranje. Nažalost, idu različite procjene koje nekad dobro završe, ali u većini slučajeva nikako što znači da si čak ne možete niti pokriti pola uloženog prihoda koji ste uložili u zemlju", zaključio je Patrčević.

"Bit će proglašena elementarna nepogoda što znači da će uskočiti država. Popisivat će se šteta, a onda će mještani i dobiti svoju odštetu", poručila je reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene