Vlasti u Massachusettsu potvrdile su da je najmanje 39 domova i zgrada zahvaćeno eksplozijama u četvrtak navečer.

Galerija


Najmanje je jedna osoba poginula, a najmanje 10 ih je ozlijeđeno u nizu eksplozija koje su potresle gradove sjeverno od Bostona u četvrtak navečer. Vlasti su izvijestile kako je smrtno stradao 18-godišnji Leonel Rondon.

Policija je izvijestila o požarima i eksplozijama na više desetaka objekata. Stotine ljudi je evakuirano, a zaustavljen je dotok plina i električne energije kako bi se spriječili daljnji incidenti.

Iako je policija ranije na Twitteru ustvrdila da je prerano za bilo kakve spekulacije o mogućem uzroku eksplozija, lokalni mediji prenose kako je vjerojatno riječ o puknuću plinovoda uslijed prevelike kompresije.

Zapovjednik lokalne vatrogasne postrojbe događanja je opisao kao "Armagedon". "U vatrogascima sam 39 godina i nikada u svojoj karijeri nisam vidio ovakvo nešto", rekao je.

Dužnosnici su sada fokusirani na osiguranje javne sigurnosti, a obavijestili su i da se 8000 domova mora pregledati prije nego što se stanovnicima dozvoli povratak. U svakom stanu pregledat će se plinomjer.

Na terenu su i službenici koji istražuju uzroke požara.

"Ne vidi se nebo"

Državna policija (MSP) objavila je na svom profilu na Twitteru da su deseci lokacija pogođeni "požarima i eksplozijama" u gradovima Lawrence, Andover i North Andover, a broj će zahvaćenih lokacija rasti.

Državno odvjetništvo u Essexu objavilo je da je najmanje jedna osoba smrtno stradala, prenosi The Boston Globe. U Opću bolnicu u Lawrenceu zaprimljeno najmanje šest osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju. 

Policija savezne države Massachusetts na svom je Twitteru izvijestila kako su do sada imali 70 intervencija zbog dojava o sumnjivim plinskim mirisima. 

Šef policije u Methuenu Josip Solomon rekao je kako samo u Lawrenceu oko 20 do 25 kuća gori. Opisao je da ima toliko mnogo požara da se "ne može ni vidjeti nebo". Istaknuo je kako nema požara u samom  Methuenu, ali su na teren izašle sve raspoložive snage kako bi pomogle kolegama u okolici.

Najavili nadogradnju plinske mreže

Tvrtka koja opskrbljuje plinom državu Massachusetts, Columbia Gas, u četvrtak je na službenoj stranici najavila nadogradnju plinske mreže širom države, prenosi The Boston Globe. Naveli su kako su u tijeku četiri projekta u Lawrenceu, četiri u Andoveru i tri i Sjevernom Andoveru.

Iz Columbia Gasa nisu odgovorili na pitanja o eksplozijama plina.