Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na 2.200 godina

U Londonu uhićen 'povijesni' član ETA-e, počinitelj najsmrtonosnijih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija uhitila je u Londonu dvojicu gerilaca baskijske organizacije ETA-e od kojih je jedan 'povijesni' član tražen zbog sudjelovanja u više od dvadeset umorstava

Uhićen je Antonio Troitino Arranz (55), bivši član madridske ćelije i počinitelj nekih od najsmrtonosnijih napada ETA-e, optužen za više od 20 umorstava. S njime je u londonskoj četvrti Hounslow uhićen i dugi član ETA-e, 39-godišnji Ignacio Lerin Sanchez, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu

>> ETA proglasila konačan kraj oružane borbe

'Antonio Troitino bio je povezan sa sadašnjim vodstvom ETA-e', navodi španjolski MUP i dodaje da je od 80-ih godina Troitino sudjelovao u brojnim napadima, među kojima je atentat automobilom bombom na autobus žandarmerije 14. srpnja 1986. U tom napadu u Madridu 12 je policajaca ubijeno, a 51 osoba je ranjena.

Troitino je osuđen na 2.200 godina zatvora, ali je oslobođen u travnju 2011. zbog pogreške u proceduri te je pobjegao.

Vrlo oslabljena brojnim uhićenjima, posebice u Španjolskoj i Francuskoj, ETA je najavila 20. listopada 2011. da odustaje od nasilja. U četiri desetljeća oružane borbe za neovisnost pokrajine Baskije ETA je ubila nekoliko sudaca i više od 800 osoba. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene