Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u 'aferi Patria'

Janez Janša prvo dobio BUKET CVIJEĆA, a onda...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Janez Janša proglašen je krivim u 'aferi Patria'. Sutkinja Barbara Klajnšek Janši je dosudila dvije godine zatvora.

Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je donedavnog slovenskog premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke 'Rotis' Ivana Črnkoviča krivima za nezakonito posredovanje u postupku nabave oklopnih vozila finske Patrije za slovensku vojsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Patria Finci najavili optužnice u slučaju prodaje oklopnjaka HV-u Slika nije dostupna Sud: Kriv je! Janša: Ovo je politički montiran proces

>> Afera Patria: Završeno suđenje, tužitelj za Janeza Janšu traži dvije godine zatvora

Sutkinja Barbara Klajnšek u potpunosti je usvojila zahtjev tužiteljstva te je Janši dosudila dvije godine zatvora, dvojici njegovih suoptuženika po 22 mjeseca zatvora, a sva trojica moraju platiti i globu u iznosu od po 37.000 eura.

Prema optužnici, Janša je od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje nagrade da Patria dobije posao opremanja slovenske vojske. On je tijekom sudskog postupka negirao sve navode tužitelja da je djelovao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao je političkim produktom, tvrdeći da se eventualna osuđujuća presuda protiv njega ne bi mogla održati te da je spreman za dokazivanje svoje nevinosti otići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Črnkovič je vlasnik tvrtke koja je bila podizvođač "Patrije" u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, djelovao na Janšu kako bi posao, vrijedan 278 milijuna eura, bio dodijeljen Patriji. Suđenje je počelo 2011. godine.

Više stotina Janšinih pristaša i članova njegove stranke, koji su se okupili oko suda u Ljubljani, glasnim je usklicima pozdravilo Janšu prilikom dolaska na sud te žestoko prosvjedovalo nakon vijesti da su optuženi proglašeni krivima. Istovremeno, pred sud je stigao i određeni broj Janšinih protivnika, koji su se u više navrata pokušavali nadvikivati s njegovim fanovima, vičući 'Gotov je!', što je inače bio svojevrsni slogan velikih uličnih prosvjeda koji su Sloveniju tresli krajem prošle i početkom ove godine.

Janša: Borit ću se do kraja

Nakon izlaska iz zgrade suda, Janšu je dočekao aplauz, a on je zatim na konferenciji za novinare najavio podnošenje žalbe. 'Iskoristit ćemo sva pravna i politička sredstva da srušimo ovu presudu', rekao je, najavljujući 'borbu do kraja'.

Tone Krkovič je izjavio da presuda predstavlja 'poraz pravne države', inzistirajući kako je njegova uloga u cijelom slučaju 'prepotencirana' jer da u Patriji nije imao nikakvog utjecaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene