Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Patria

Finci najavili optužnice u slučaju prodaje oklopnjaka HV-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finsko državno odvjetništvo najavilo je podizanje optužnice u 'aferi Patria' u kojoj se trojica zaposlenika te tvrtke terete za obećavanje ili davanje mita kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku.

Finsko državno odvjetništvo najavilo je u petak optužnice protiv bivšega glavnog direktora i još dvojice bivših zaposlenika tvrtke Patria Vehicles Oy zbog sumnje da su podmićivanjem pomogli prodati oklopna vozila Patria AMV Hrvatskoj 2007.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Patria Slovenija: Vladajuća koalicija nezadovoljna rezolucijom EPP-a o Janši Slika nije dostupna Stao u Mesićevu obranu General Lucić: Kupnja Patrijinih vozila najuspješniji projekt modernizacije HV-a

Finski državni odvjetnik Jukka Rappe i županijski državni odvjetnik Timo Kokkomaki također traže kazne za Patria Vehicles Oy, tvrtke kćeri Grupe Patria, koja je preimenovana u Patria Land Services Oy.

>> 'Proces protiv Janše je bio montiran'

Finski državljani optuženi su da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke 'Đuro Đaković' kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku, navodi se u priopćenju za javnost finskoga državnog odvjetništva u kojem se ne navode imena.

Finsko državno odvjetništvo sumnja da su Finci obećali, a djelomice i isplatili mito u iznosu od pet posto od prodajne cijene oklopnih vozila.

Patria je 2005. Hrvatskoj ponudila vozila po cijeni većoj od 350 milijuna eura, a 2007. i zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 milijuna eura. Nakon toga Patria Vehicles Oy isplatila je, kako tvrdi finsko državno odvjetništvo, 1,5 milijuna eura kao dio navodnog mita putem posrednika u Austriji.

Drugi transferi novca u Austriji pobudili su sumnje u pranje novca i korupciju. Istraga Patrije počela je u Finskoj 2009., a godinu dana poslije osnovan je zajednički finsko-austrijsko-hrvatski istražni tim. Zasad je zajednička istraga završila podizanjem optužnica za kriminalne radnje u Finskoj, Austriji i Sloveniji.

Bivši slovenski premijer Janez Janša nedavno je osuđen u Ljubljani na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura za primanje mita za sklapanje ugovora o nabavi 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 milijuna eura. I Janša, kao i hrvatski i finski osumnjičenici, odbacuje optužbe.

U Beču je, pak, u travnju ove godine lobist za oružje Hans-Wolfgang Riedl osuđen u procesu za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila Patria Sloveniji na tri godine zatvora, od kojih jednu bezuvjetno. Sud je utvrdio da je Riedl 2006. u Sloveniju prenio nekoliko stotina tisuća eura mita kako bi finska tvrtka ondje dobila ugovor za oklopna vozila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene